Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
>Главная » Консультации

Особливості оподаткування дарунку отриманого у вигляді нерухомого майна. ПДФО

Перше, що треба зробити, це з'ясувати від кого отриманий даний дарунок: від юридичної особи або від фізичної. Від цього буде залежати ставка оподаткування.

Юридична особа

Нерухоме майно отримане як подарунок від юридичної особи згідно норм Податкового кодексу є додатковим благом. В нашому виппадку такі доходи отримуються у вигляді негрошової форми. Згідно ст. 164 ПКУ під час нарахування таких доходів базою оподаткування є вартість розрахована за звичайними цінами помножена на коефіцієнт: К=100:(100-Сп), де Сп - ставка податку (15 або 17%). Як ви вже зрозуміли такі доходи оподатковуються за ставкою 15 або 17%.

Фізична особа

Оподаткування таких доходів здійснюється за ставками передбаченими для спадщини. Тут ставки податку будуть залежати від того, від кого отриманий подарунок - від близького родича чи не дуже.

Якщо такий подарунок отриманий від членів сім'ї першого ступеня сп ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 2162

Невчасно повернені підзвітні кошти оподатковуються ПДФО

Працівник отримав кошти під звіт і не повернув їх у встановлені строки. Чи підлягають оподаткуванню ці кошти? Як оподатковуються надміру витрачені підзвітні кошти?

Якщо працівник не повертає невитрачені підзвітні кошти у строки, встановлені ПКУ (при цьому може бути порушено п. 2.12 Положення №637>, якщо таке повернення було здійснене пізніше від встановлених у ньому строків), то неповернена сума підпадає під обкладення податком з доходів фізичних осіб. Навіть якщо згодом працівник поверне ці гроші, йому все одно не уникнути обов'язку сплатити з них ПДФО.

Розглянемо детальніше оподаткування підзвітних коштів.

Згідно з пп. 164.2.11 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника включається сума надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт, яку не було повернено у встановлені законодавством строки. Розрахунок зазначеної суми проводиться згідно з п. 170.9 ПКУ.

Отже, згідно з пп. 170.9.1 ПКУ, під оподаткува ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 3007

Зарплата готiвкою: окремі рядки ВКО не заповнюємо

Чимало роботодавців вже тривалий час використовують платіжні банківські картки для виплати зарплати.

Проте є підприємства, які досі практикують видачу зарплати за зарплатними відомостями.

Тож не дивно, що питання заповнення видаткових касових ордерів (далi - ВКО) у випадках, коли підрозділи отримують із каси підприємства готiвку на виплату зарплати, досі є актуальними.

НБУ на прикладі наводить порядок заповнення окремих рядків ВКО у таких випадках.

1. Рядок «Видати». За загальним правилом, у ньому зазначають прізвище, ім’я та по батькові особи, яка отримує кошти. Проте в нашому випадку, коли ВКО оформляється на загальну суму коштів, що видаються, наприклад, за відомістю на виплату грошей працівникам підприємства (додаток 1 до Положення про ведення касових операцій — Постанова НБУ від 15.12.2004 р. №637), у цьому реквізиті зазначається відповідний підрозділ підприємства, що отримує кошти.

2. Рядок «Одержав». ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 1057

Регистрация налоговых накладных в едином реестре

В соответствии с п. 201.10 НКУ, налоговая накладная (НН) выдается налогоплательщиком, осуществляющим операции поставки товаров/услуг, по требованию покупателя и служит основанием для начисления сумм налога, относящихся к налоговому кредиту.

При осуществлении операций поставки товаров/услуг налогоплательщик – продавец товаров/услуг обязан предоставить покупателю налоговую накладную и зарегистрировать ее в Едином реестре налоговых накладных (ЕРНН). Критерии к налоговым накладным, при наличии которых налогоплательщик – продавец товаров/услуг обязан зарегистрировать их в Едином реестре налоговых накладных, определены в п. 11 подр. 2 р. XX НКУ.

Обязательно регистрируют НН при поставке товаров / услуг, если (п. 11 подраздела 2 раздела ХХ НКУ): 1) сумма НДС превышает 10000 грн., 2) НН выписаны при поставке подакцизных и ввезенных на таможенную территорию Украины товаров, независ ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 1545

Как узнать, что налоговая придет именно к вам

Подходы налоговых органов к признанию договоров недействительными, признаки неблагонадежности поставщиков и контрагентов изложены в приказе ГНАУ № 226, рассказал Максим Попко, пишет Дело.

Как не попасть в категорию «налоговых ям», «транзитеров» и «выгодополучателей»

По сути, в приказе ГНАУ № 266 содержится методология, предназначенная для самих налоговиков, небольшой ликбез, каким образом нужно отрабатывать рисковых субъектов хозяйствования и какие субъекты хозяйствования могут попасть в эту категорию.

Схема выглядит так: «налоговые ямы», которые вообще не подают отчетность, сотрудничают с «транзитерами». Те «обеляют» сделку, передавая имущественные права финальному «выгодополучателю».

«Самые неприятные для налоговых органов — это так называемые „налоговые ямы". Это часто предприятия, как говорит налоговая, с признаками фиктивности. И еще чаще это предприятия, открыто или не открыто зарегистрированы под крылом, как это ни неприятно, налоговых органов», — ... Читать дальше »

17.06.2013
  • 0
  • 952

Про відповідальність працівників за шкоду, заподіяну підприємству

Мінсоцполітики зазначило, що призначення та звільнення головного бухгалтера бюджетної установи здійснюються за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, відповідно до законодавства про працю з урахуванням типових професійно-кваліфікаційних характеристик, затверджених КМУ.

Головний бухгалтер у разі невиконання або неналежного виконання покладених на нього повноважень несе відповідальність згідно з законом.

Працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків. Матеріальна відповідальність встановлюється тільки за пряму дійсну шкоду в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, що така шкода заподіяна підприємству винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Дана відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не п ... Читать дальше »

17.06.2013
  • 0
  • 778

Нужно ли заключать с бухгалтером договор о полной материальной ответственности?

В соответствии с КЗоТ письменные договоры о полной материальной ответственности могут заключаться предприятием, учреждением, организацией с работниками, которые достигли 18-летнего возраста и занимают должности или выполняют работы, непосредственно связанные с хранением, обработкой, продажей (отпуском), перевозкой или применением в процессе производства переданных им ценностей. 
   
   При этом, договор ... Читать дальше »

17.06.2013
  • 0
  • 1000

Как учитывать расходы на ремонт арендованого помещения?

Налоговый учет в части налога на прибыль ремонта ОС, в т. ч. и арендованных, регулируется пунктами 146.1 и 146.12 НКУ. 

У орендатора сумма расходов, связанная с ремонтом и улучшением объектов ОС, которая не превышает 10 % совокупной БС всех групп ОС на начало отчетного года, относится на расходы того отчетного периода, в котором такой ремонт и улучшение были осуществлены. 

Сумма превышения формирует первоначальную стоимость нового отдельного объекта амортизации – арендованного ОС, и арендатор амортизирует ее в порядке, установленном для группы ОС, к которой относится ремонтируемый и/или улучшаемый объект оперативной аренды (п. 146.19 НКУ). Но здесь ключевой фактор – обязательно прописанная в договоре аренды возможность проведения ремонта арендодателем.

Если договор аренды заканчивается ранее, чем расходы на ремонт арендованного ОС были полностью амортизированы, следует воспользоваться нормами п. 146.16 НКУ. Такое ОС считается ликвидированным по не зависящим от налогоплательщика причинам, и неамортизированный остаток его балансовой стои ... Читать дальше »

14.06.2013
  • 0
  • 1383

Податкова накладна помилково виписана двічі: як виправити помилку в Реєстрі і декларації з ПДВ?

Як виправити помилку в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) і податковій декларації з ПДВ, якщо у разі постачання товарів/послуг неплатнику ПДВ продавцем було двічі виписано податкову накладну за першою та другою подією?

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 Податкового кодексу України податкову накладну слід складати у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця.

Пунктом 8< Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. № 1379, визначено, що усі примірники податкових накладних, які складаються, зокрема, у разі постачання товарів/послуг покупцю, не зареєстрованому як платник податку, залишаються в особи, що їх виписала.

Згідно з п. 1.1 розділу III Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну України від 17.12.2012 р. № 1340 (далі — Порядок № 1340), облік виданих податкових накладних проводиться у день виникнення податкових зобов’язань, дата виникнення яких визначається від ... Читать дальше »

13.06.2013
  • 0
  • 3099

Особливості надання відпустки суміснику

Чи передбачено законодавчі особливості при наданні відпустки суміснику?

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою жодних обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП). А оскільки всі громадяни, які перебувають у трудових відносинах з підприємством, мають право на відпустку (ст. 2 Закону про відпустки), сумісники також мають право на щорічну відпустку. Тобто сумісник має право отримати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за неосновним місцем роботи (сумісництвом). При цьому як щорічна відпустка за основним місцем роботи, так і щорічна відпустка, що надається за сумісництвом, підлягає оплаті.

Тривалість відпустки за сумісництвом така ж сама, як і тривалість відпустки за основним місцем роботи, і не може бути меншою за 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору за сумісництвом.

Як правило, відпустка на підприємстві, де працівник працює за сумісництвом, надається у то ... Читать дальше »

13.06.2013
  • 0
  • 1195
« 1 2 ... 39 40 41 42 43 ... 45 46 »










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика