Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Июнь » 13 » Податкова накладна помилково виписана двічі: як виправити помилку в Реєстрі і декларації з ПДВ?
17:22
Податкова накладна помилково виписана двічі: як виправити помилку в Реєстрі і декларації з ПДВ?
Як виправити помилку в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) і податковій декларації з ПДВ, якщо у разі постачання товарів/послуг неплатнику ПДВ продавцем було двічі виписано податкову накладну за першою та другою подією?

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 Податкового кодексу України податкову накладну слід складати у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця.

Пунктом 8< Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. № 1379, визначено, що усі примірники податкових накладних, які складаються, зокрема, у разі постачання товарів/послуг покупцю, не зареєстрованому як платник податку, залишаються в особи, що їх виписала.

Згідно з п. 1.1 розділу III Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну України від 17.12.2012 р. № 1340 (далі — Порядок № 1340), облік виданих податкових накладних проводиться у день виникнення податкових зобов’язань, дата виникнення яких визначається відповідно до вимог ст. 187 Податкового кодексу.

Виправлення помилки в Реєстрі здійснюється методом сторно за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення такої помилки (п. 1 розділу I Порядку № 1340).

Метод сторно здійснюється шляхом зворотного запису на величину помилки в тому звітному періоді, у якому її виявлено (п. 2 розділу V Порядку № 1340).

Отже, якщо при постачанні товарів/послуг неплатнику ПДВ платник податку двічі виписав податкову накладну за першою та другою подією та відобразив ці податкові накладні в Реєстрі, то такий платник податку має змогу відкоригувати податкові зобов’язання, нараховані ним за другою подією, методом сторно на підставі бухгалтерської довідки. При цьому якщо податкові зобов’язання, нараховані за другою подією, було задекларовано в податковій звітності з ПДВ у попередніх звітних податкових періодах, то платник податку у звітному періоді, в якому виявлено помилку, має право подати уточнюючий розрахунок.

> Источник: Вісник податкової служби
Категория: Консультации | Просмотров: 3087 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика