Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
>Главная » Консультации

Після стягнення суми боргу кредитор ще має право на інфляційні та 3% річних

Постанова ВГСУ від 01.11.2012 р. №5011-32/5219-2012

Стягнути з контрагента суму основного боргу за укладеним господарським договором — лише початок. Далі — проблеми лише починаються...

Спочатку потрібно отримати наказ про стягнення грошових сум за рішенням господарського суду, яке набрало законної сили. Потім віднести його державному виконавцю, який має вчинити відповідні виконавчі дії щодо погашення боргу.

Наразі тут зупинимося — адже на цьому етапі не виключено звернення кредитора до суду для стягнення з боржника інфляційних втрат та 3% річних (за ст. 625 ЦКУ).

ВГСУ щодо цього відзначає, що рішення суду про стягнення боргу не є підставою для припинення грошового зобов'язання.

Таке рішення не припиняє зобов'язальних правовідносин сторін договору, не звільняє боржника від відповідальності за невиконання грошового зобов'язання та не п ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 1051

Анулювання податковою реєстрації платника ПДВ можна оскаржити

Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу може бути оскаржене в адміністративному порядку відповідно до вимог ст. 56 ПКУ або ж у судовому (п. 5.6 Положення №1394).

У разі адміністративного оскарження анулювання реєстрації платником ПДВ варто пам'ятати, що рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу

може бути скасоване податковим органом вищого рівня під час проведення процедури його адміністративного оскарження та в інших випадках у разі встановлення невідповідності такого рішення до актів законодавства, а також у разі скасування судових рішень чи записів у Єдиному державному реєстрі, на підставі яких було прийняте рішення про анулювання реєстрації. Так, відповідно до пп. 5.6.1 Положення №1394, підставою для внесення до Реєстру запису про скасування анулювання реєстрації, що відбулася за ініціативою податкового органу, є рішення суду, яке набрало законної сили, або рішення податкового органу про скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ під час адміністративного ос ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 2947

Який термін розгляду скарги на податкові повідомлення-рішення?

Лист Міндоходів від 30.04.2013 р. №1985/6/99-99-10-04-02-15/1436

Міндоходів відзначає, що контролюючий орган, який розглядає скаргу платника податків, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом 20 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника податків поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

Якщо вмотивоване рішення за скаргою платника податків не надсилається платнику податків протягом 20-денного строку або протягом строку, продовженого за рішенням керівника контролюючого органу (або його заступника), така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначених строків.

Скарга вважається також повністю задоволеною, якщо рішення про продовження строків розгляду не було надіслано платнику податків до закінчення 20-денного строку.

Таким чином, у разі задоволення ск ... Читать дальше »

06.06.2013
  • 0
  • 1547

Малі підприємства можуть не подавати електронну звітність

Лист Міндоходів від 27.04.2013 р. №1700/6/99-99-18-06-05-15

Міндоходів нагадує, що податкова декларація подається за вибором платника  податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Обов’язковість подання податкової звітності виключно в електронній формі  запроваджено тільки для платників податків, що належать до великих та середніх підприємств. Усі інші платники можуть надсилати звітність в електронній формі за власним бажанням.

Враховуючи вищезазначене, подання податкової звітності в електронному вигляді до територіальних органів Міндоходів не є обов’язковим для платників податків ... Читать дальше »

06.06.2013
  • 0
  • 794

Перерасчет НДФЛ позволяет исправить любые ошибки в начислении налога на доходы

Напомним, что ГНСУ в письме от 19.02.2013 г. № 2972/0/51-12/17-1115 обратила внимание на практические вопросы, связанные с перерасчетом НДФЛ. В частности напомнила, что согласно согласно пп. 169.4.3 НКУналоговый агент имеет право осуществлять перерасчет НДФЛ за любой период и в любых случаях для определения правильности налогообложения, независимо от того, имеет ли физлицо право на применение НСЛ. С точки зрения налоговиков, упомянутая норма НКУ дает налоговому агенту право исправлять любые ошибки в случае их допущения при удержании НДФЛ. Это может быть особенно актуально, например, в следующих случаях:

1) если бухгалтер исправляет арифметические или другие ошибки, допущенные при налогообложении и применении НСЛ или применении разных ставок налогообложения (15 — 17%) в течение отчетного года;

2) если имеют место ситуации начисления переходящих выплат (например, приходящихся на разные месяцы, — больничных, отпускных). В этом случае с целью перерасчета такие суммы (их части) относятся к соответствующим периодам их начисления ... Читать дальше »

06.06.2013
  • 0
  • 1343

Какой порядок документального подтверждения услуг по перевозке импортированных товаров с целью определения их таможенной стоимости?

За результатами проведення планової документальної виїзної перевірки митні органи донараховують митні платежі (ПДВ при імпорті та мито) на підставі відсутності в актах виконаних робіт з перевізниками-резидентами, що здійснювали доставку товару від нерезидента за межами України до місця на території України, окремо виділеної вартості транспортних послуг від місця за межами України до кордону з Україною. Чи правомірні дії перевіряючих, якщо при митному оформленні товару митним органам були надані довідки (другі примірники таких довідок були в наявності при проведенні перевірки), оформлені на адресу митниці перевізниками та підписані керівниками підприємств-перевізників, про вартість перевезення до кордону з Україною?


Відповідно до п. 5 ч. 10 ст. 58 МКУпри визначенні митної вартості до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за оцінювані товари, додаються витрати на транспортування оцінюваних товарів до аеропорту, порту або іншого місця ввезення на митну ... Читать дальше »

06.06.2013
  • 0
  • 1033

Випадки, в яких оформляють бухгалтерську довідку

В яких випадках складається бухгалтерська довідка?

Найпоширеніша причина складання бухгалтерської довідки — це виправлення помилок в обліку, допущених у минулих звітних періодах. Проте є багато інших випадків, коли потрібно (або можна) скласти бухгалтерську довідку. Пропонуємо орієнтовний перелік господарських операцій, які можна оформити бухгалтерською довідкою у вигляді таблиці.


Таблиця

Випадки, в яких оформляють бухгалтерську довідку

... Читать дальше »

05.06.2013
  • 0
  • 4084

Ремонт РРО підприємцем на загальній системі - витрати чи ні?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України;об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

До переліку витрат фізичної особи - підприємця, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з п. 177.4 ст. 177 ПКУ. Витрати операційної діяльності визначаються згідно з п. 138.4, 138.6 - 138.9, пп. 138.10.2 - 138.10.4 п. 138.10, п. 138.11 ст.138 ПКУ. В податковому обліку реєстратори розрахункових операцій відносяться до групи 4 основних засобів (п. 145.1 ст. 145 ПКУ). Згідно з п. 146.12 ст. 146 ПКУ до складу витрат включається сума витрат, що пов’язана з ремонтом та поліпшенням об’єктів основних засобів, у тому числі орендованих у розмірі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року. ... Читать дальше »

05.06.2013
  • 0
  • 857

Чи може платник єдиного податку торгувати автомобілями?

Відповідно до положень Податкового кодексу;основними засобами є матеріальні активи, у тому числі запаси ко­рисних копалин наданих у ко­ристування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомо­більних доріг загального корис­тування, бібліотечних і архів­них фондів, матеріальних акти­вів, вартість яких не перевищує 2500 грн, невиробничих основ­них засобів і нематеріальних ак­тивів), що призначаються плат­ником податку для використання у господарській діяльності такого платника, вартість яких переви­щує 2500 грн і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати вве­дення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

При продажу основних засобів юридичними особами – платниками єдиного податку доходом платника є різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Обмеження щодо можливості обрання спрощеної системи опо­даткуванн ... Читать дальше »

04.06.2013
  • 0
  • 1029
« 1 2 ... 41 42 43 44 45 46 »










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика