Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Июнь » 18 » Особливості оподаткування дарунку отриманого у вигляді нерухомого майна. ПДФО
13:46
Особливості оподаткування дарунку отриманого у вигляді нерухомого майна. ПДФО
Перше, що треба зробити, це з'ясувати від кого отриманий даний дарунок: від юридичної особи або від фізичної. Від цього буде залежати ставка оподаткування.

Юридична особа

Нерухоме майно отримане як подарунок від юридичної особи згідно норм Податкового кодексу є додатковим благом. В нашому виппадку такі доходи отримуються у вигляді негрошової форми. Згідно ст. 164 ПКУ під час нарахування таких доходів базою оподаткування є вартість розрахована за звичайними цінами помножена на коефіцієнт: К=100:(100-Сп), де Сп - ставка податку (15 або 17%). Як ви вже зрозуміли такі доходи оподатковуються за ставкою 15 або 17%.

Фізична особа

Оподаткування таких доходів здійснюється за ставками передбаченими для спадщини. Тут ставки податку будуть залежати від того, від кого отриманий подарунок - від близького родича чи не дуже.

Якщо такий подарунок отриманий від членів сім'ї першого ступеня споріднення, то застосовується нульова ставка. (батьки, чоловік, дружина, діти).

За ставкою 5% оподатковується майно отримане не від членів сім'ї першого ступеня споріднення.

Якщо, отримувач подарунка - нерезидент, то таке майно оподатковується за ставкою 15 (17)%.

Особами відповідальними за сплату податку є особи, які отримують такий подарунок.

Ті особи, які повинні сплатити податок за ставкою 5%, повинні подати за підсумками року декларацію про доходи та майновий стан і сплатити необхідні суми податку. Уникнути цього неприємного обов'язку навряд чи вдасться, тому що нотаріус у якого ви оформлювали договір дарування, щокварталу подає до податкової відомості про осіб які отримали подарунок.

Експерт сайту: Піскун А.Є.


Категория: Консультации | Просмотров: 2159 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика