Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
>Главная » Консультации

Якщо працівник хоче звільнитися в середині відпустки — немає підстав перешкоджати цьому

  Працівника відправили у відпустку на 24 календарні дні. Він, пробувши у відпустці 1 тиждень, прийшов і повідомив, що хоче звільниться. Як правильно звільнити такого працівника?

Законодавство забороняє звільнення працівника під час його відпустки або тимчасової непрацездатності лише при розірванні трудового договору з ініціативи роботодавця. А звільнення у зв'язку з розірванням такого договору з ініціативи працівника (ст. 38, 39 КЗпП), а також у деяких випадках припинення трудового договору (ст. 36) у цей період є можливим.

Можливість звільнення під час відпустки (а точніше, в останній день відпустки) навіть окремо передбачена статтею 3 Закону про відпустки — так звана відпустка з наступним звільненням. Тому відкликати працівника з відпустки для звільнення у день виходу на роботу підстав немає.

Після надходження заяви працівника, який перебуває у від ... Читать дальше »

01.06.2013
  • 0
  • 1895

Вирішили припинити діяльність, що підлягає патентуванню, подайте відповідну заяву

Якщо суб`єкт господарювання бажає припинити діяльність, що підлягає патентуванню, йому необхідно повідомити про це відповідний територіальний орган Міністерства доходів і зборів України. Зробити це необхідно письмово до 15 числа місяця, що передує звітному.

Тобто, останнім днем подання письмового повідомлення про припинення такої діяльності є 14 число місяця, що передує звітному.

Нагадуємо, що юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які надають побутові послуги, реалізують товари у пунктах продажу, здійснюють торгівлю валютними цінностями та діяльність у сфері розваг, зобов’язані сплачувати  збір за провадження  деяких  видів  підприємницької  діяльності. З метою здійснення такої діяльності суб’єкт господарювання повинен придбати торговий патент шляхом подання заявки до органу Міндоходів за місцем сплати збору.

Порядок та строки сплати збору за провадження  деяких  видів  підприємницької  д ... Читать дальше »

31.05.2013
  • 0
  • 682

Податковий облік витрат на нарахування процентів, нарахованих за кредитами (позиками) від нерезидентів

Як в податковому обліку відображається нарахування та сплата процентів за отриманими позиками (кредитами) від нерезидентів?

Проценти, нараховані за валютними кредитами (позиками), підпадають під визначення процентів, наведене у  пп. 14.1.206 ПКУ, як плата за використання залучених на визначений строк коштів.

Нарахування та сплата процентів відбуваються за датою, зазначеною у договорі (помісячно, поквартально тощо).

Згідно з пп. 138.5.2 ПКУ, датою збільшення витрат платника податку від здійснення кредитно-депозитних операцій є дата визнання процентів (комісійних та інших платежів, пов'язаних зі створенням або придбанням кредитів, вкладів (депозитів), визначена згідно з правилами бухобліку.

Фінансові витрати, до яких належать і витрати на нарахування процентів (у т. ч. і за користування кредитами та позиками) в межах норм, встановлених ПКУ, відносяться до складу інших витрат.

У декларації з прибутку, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213, д ... Читать дальше »

31.05.2013
  • 0
  • 1015

Відображення в податковому обліку витрат на охорону праці


У складі яких витрат у податковому обліку слід відображати затрати на охорону праці?

Відповідно до абзацу «є» пп. 138.8.5 ПКУ, витрати на охорону праці, понесені відповідно до законодавства, включаються до загальновиробничих витрат, які формують собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.8 ПКУ).

Такі затрати визнаються витратами одночасно з отриманням доходів від реалізації (за винятком нерозподілених постійних загальновиробничих витрат, які включаються до складу собівартості реалізованої продукції у періоді їх виникнення) товарів, робіт та послуг (п. 138.4 ПКУ).

Окремо може виникнути питання щодо відображення у податковому обліку витрат на придбання засобів для чищення чи побутової хімії, які використовуються не лише у виробничих приміщеннях, а на підприємстві загалом.

Такі витрати також може бути відображено у складі податкових як витрати на охорону праці у складі загальновиробничих витрат або тих витрат, ... Читать дальше »

31.05.2013
  • 0
  • 3085

Облік відокремлених підрозділів

Для початку дамо визначення відокремленого підрозділу юридичної особи, про це можна дізнатися в ст.1 Закона України від 15.03.2003 за № 755 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та ФОП.

Відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Філії і представництва не є окремими юридичними особами, вони наділяються майном юрособи, що їх створила і діють на підставі положення. Відомості про такі підрозділи включаються до ЄДРПОУ.

В ст.63 ПКУ написано, що всі платники податків підлягають взяттю на облік в територіальних органах Міндоходів. При цьому взяття на облік здійснюється незалежно від необхідності сплати податку чи збору.

Взяття на облік відокремлених підрозділів як платників под ... Читать дальше »

30.05.2013
  • 0
  • 1129

Нюансы формирования расходов при коммандировках за границу

Государственная налоговая служба разъяснила, перечисляются ли курсовые разницы иностранной валюты при формировании расходов на командировку за границу, если работнику выдан аванс на командировку на корпоративную карту.

В письме от 27.05.2013 г. указано, что согласно п. 5 раздела ;Инструкции о служебных командировках в пределах Украины и за границу, предприятие, отправляющее работника, обеспечивает его средствами для осуществления текущих расходов во время служебной командировки (авансом). Аванс командированному работнику может выдаваться наличностью или перечисляться в безналичной форме на соответствующий счет для использования с применением платежных карточек.

Согласно пп. 2.1 п. 2 Порядка отражения в учете операций в иностранной валюте, фактические расходы командированного работника в инвалюте, которые определяются в соответствии с утвержденным отчетом об использовании средств, но не более суммы аванса, перечисляются в национальную валюту Украины по валютному курсу на дату получения аванса. В случае если фактические расходы рабо ... Читать дальше »

30.05.2013
  • 0
  • 910

Коли при поданні звітності з ПДВ додають оригінали митних декларацій?

В яких випадках платники ПДВ надають до органу Міндоходів оригінали ВМД при поданні податкової звітності?

Згідно з п. 200.7 ст. 200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає відповідному органу державної податкової служби податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації.

До податкової декларації платником податків додаються розрахунок суми бюджетного відшкодування та оригінали митних декларацій. У разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної митної декларації, така електронна митна декларація надається митним органом органу державної податкової служби в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відпо ... Читать дальше »

29.05.2013
  • 0
  • 923

Заповнення реєстру виданих та отриманих податкових накладних у запитання та відповідях.

Як відомо з 01.03.2013 р. було введено в дію нова форма Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі-Реєстр). Розглянемо деякі нюанси його заповнення.

Ліквідація необоротніх активів за власним бажанням.


У разі ліквідації необоротніх активів за власним бажанням платник податку повинен виписати податкову накладну. Вона підлягає занесенню до Розділу 1 Реєстру, а саме:
  • у графі 1 - записується порядковий номер такої ПН;
  • у графі 2 - зазначається дата складання ПН;
  • графа 3 ідентична графі 1;
  • у графі 4 зазначається вид документа, а саме ПНП05;
  • у графі 5 вказується найменування платника податків;
  • у графі 6 пишеться"0";
  • у графах 7-13 зазначається інформація щодо постачання товарів\послуг.

Списання дебіторської заборгованості.

Ситуація: покупець перерахував кошти постачальнику і скористався правом на податковий кредит і не отрима ... Читать дальше »

29.05.2013
  • 0
  • 929

Пять способов обойти налог на денежные переводы из-за границы

23 мая 2013 года Министерство доходов и сборов разместило на своем сайте разъяснение о том, что денежные переводы, полученные гражданами Украины на текущие или карточные счета с источником происхождения за пределами страны, подлежат налогообложению. Ставка налога – 15%, если месячный доход меньше десятикратного размера минимальной зарплаты (11470 гривен), и 17% – если больше.

При этом налоговики ссылаются на п. 170.11 ст. 170 Налогового кодекса. Как объяснили Forbes в Миндоходов, налогообложение распространяется и на денежные переводы, полученные из-за границы по системам денежных переводов, аналогичным Western Union и MoneyGram, которые работают без открытия банковского счета.

«По налоговому законодательству Украины, денежные переводы из-за рубежа могут быть признаны иностранными доходами физического лица-получателя», – объясняет старший юрист адвокатской фирмы Engarde Ярослав Яровой. Данная норма действует в отношении денежных переводов с января 2011 года, когда ... Читать дальше »

29.05.2013
  • 0
  • 750

Миндоходов: Что нужно знать о поездке за границу

В письме от 17.05.2013 г. Миндоходов поделилось актуальной информацией для граждан, которые планируют поездку за границу.

Так, указано, что согласно ст. 370 Таможенного кодекса при пересечении границы считаются личными, в частности, такие вещи граждан:

- товары личной гигиены и индивидуальные косметические средства в количестве, которое обеспечивает потребности одного лица на период поездки;

- один фотоаппарат, одна кино-или видеокамера вместе с разумным количеством фото-, видео-, кинопленок и дополнительных принадлежностей;

- сотовые (мобильные) телефоны в количестве не более двух штук, пейджеры;

- 0,5 литра туалетной воды и / или 100 граммов духов;

- спортивное снаряжение — велосипед, удочка рыболовная, комплект альпинистского снаряжения, комплект снаряжения для подводного плавания, комплект лыж, комплект теннисных ракеток, доска для серфинга, виндсерф ... Читать дальше »

27.05.2013
  • 0
  • 676
« 1 2 ... 43 44 45 46 »










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика