Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
>Главная » Консультации

Самостійне виправлення помилки в декларації з ПДВ

Відповідно до ст. 50 Податкового кодексу у разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податку самостійно виявляє помилку він повинен самостійно надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою чинною на момент подання такого уточнюючого розрахунку. Він може це зробити двома способами:

  • надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити 3% штрафу від такой суми до моменту подання такого розрахунку;
  • відобразити суму недоплати у звітній декларації, що буде подаватися за минулий місяць зі сплатою 5% штрафу від суми недоплати.

Показники проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальними правилами. Якщо сума штрафу менша за 50 копійок то рядок 26 графи 6 уточнюючого розрахунку не заповнюється.

04.06.2013
  • 0
  • 1139

Ненадання працівнику щорічної відпустки - грубе порушення законодавства

Чи є правопорушенням ненадання працівнику щорічних відпусток у визначені законодавством терміни?

Як зазначено у листі Міністерства праці і соціальної політики України від 17.06.2011 р. №190/13/116-11, згідно з частиною п'ятою статті 11 Закону України «Про відпустки» забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд.

Частиною другою статті 12 Закону України «Про відпустки» передбачено, що невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Статтею 9 Конвенції Міжнародної організації праці 132 (переглянутої) 1970 року про оплачувані відпустки (ратифікована Україною у травні 2001 року і відповідно до статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України) передбачено, що безперервна частина щор ... Читать дальше »

04.06.2013
  • 0
  • 1049

Видача заробітної плати іншій особі на підставі довіреності

Пункт 3.6 Положення №637;свідчить, що готівку з каси касир видає тільки особі, зазначеній у видатковому касовому ордері або видатковій відомості. Проте є й виняток: дозволяється видача коштів іншій особі на підставі довіреності, у тому числі при видачі зарплати особи, що не має змоги у зв'язку з хворобою або з інших поважних причин отримати кошти власноручно.

 

Пункт 3.6 Положення №637 наводить вимоги до видачі готівки з каси за довіреністю. Зокрема, така довіреність має бути оформлена у встановленому порядку згідно із законодавством України.

Основні вимоги до змісту та форми довіреності викладено у статтях 244 — 250 ЦКУ.

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами (ст. 244 ЦКУ). Довіреність має містити такі реквізити:

1) напис «довіреність»;

2) дату її видачі;

3) прізвище, ім'я та по батькові довірителя та повіреного (представника), паспортні дані сторін;

< ... Читать дальше »

04.06.2013
  • 0
  • 5417

Часткове скасування податкового повідомлення-рішення можна оскаржити

Роз'яснено порядок оскарження результатів розгляду первинної скарги щодо часткового скасування податкового повідомлення-рішення
Государственная налоговая служба разъяснила порядок обжалования результатов рассмотрения первичной жалобы по частичной отмене налогового уведомления-решения.

В письме от 29.05.2013 г. указано, что согласно п. 56.6;ст. 56 Налогового кодекса, в случае если контролирующий орган принимает решение о полном или частичном неудовлетворении жалобы налогоплательщика, такой налогоплательщик имеет право обратиться в течение 10 календарных дней, следующих за днем получения решения о результатах рассмотрения жалобы, с жалобой в контролирующий орган высшего уровня.

Согласно п. 2 Положения о порядке подачи и рассмотрения жалоб налогоплательщиков органами ГНС органы ГНС рассматривают жалобы налогоплательщиков на налоговые уведомления-решения об определении сумм денежных обязательств налогоплательщика или любые другие р ... Читать дальше »

04.06.2013
  • 0
  • 938

В каких случаях и в какие сроки может быть аннулировано свидетельство плательщика единого налога?

Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва повідомляє, що свідоцтво платника єдиного податку (далі – свідоцтво) анулюється за рішенням органу Міндоходів у таких випадках та у строки:

  • подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано заяву щодо такої відмови;
  • припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання органом Міндоходів від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;
  • неспл ... Читать дальше »

04.06.2013
  • 0
  • 744

В штатном расписании не может быть указана должность «Бухгалтер-кассир»

Минсоцполитики рассказало о требованиях к штатному расписанию.

В письме от 25.04.2013 г. № 336/13/155-13 Минсоцполитики разъяснило невозможность объединения в штатном расписании двух названий профессий. В частности, указано, что действующим законодательством не определено понятие «штатное расписание». В соответствии со ст. 64 Хозяйственного кодекса предприятие самостоятельно определяет свою организационную структуру, устанавливает численность работников и штатное расписание.

Типовая форма штатного расписания, утвержденная приказом Минфина от 28.01.2002 г. № 57 «Об утверждении документов, применяемых в процессе исполнения бюджета» предусматривает графы, где указываются названия структурных подразделений и должностей, количество штатных единиц, должностные оклады, надбавки и доплаты, фонд заработной платы за месяц.

Минсоцполитики указало, что названия должностей (профессий), которые предусматриваются в штатном расписании, должны соответствовать Национальному классификатору Украины ДК 003:2010 «Классификатор профессий» (далее - Классификато ... Читать дальше »

03.06.2013
  • 0
  • 985

Визначення звичайної ціни у разі експорту-імпорту однакових товарів за різними цінами

Підприємство реалізує на експорт власну продукцію по собівартості (1875 грн), яка є і митною ціною, і договірною. Контрагентам на території України реалізує за ціною 2417 грн. Яка в даному випадку звичайна ціна? Різниця інтервалу становить 22,42%, що більше за допустимий неоподаткований. Яку суму потрібно вказувати в розділі 1 декларації з ПДВ в колонці А і в звіті про суми податкових пільг за кодом пільг 14010394?

На сьогоднішній день питання визначення звичайних цін є досить складним та неоднозначним.

Чинне законодавство не містить заборон встановлення різних цін продажу на території України та експортованих поза територією України. Адже основний принцип звичайної ціни  є її орієнтація на ціну, визначену в договорі. Фактично, як і за часів дії Закону про прибуток, так і тепер за часів дії ПКУ, саме платники податків мусять доводити, що ціна договору сформована на принципах формування ціни в операціях між непов’язаними особами в порівнянних умовах на відповідному ринку товарів, робіт, послуг. 

... Читать дальше »

03.06.2013
  • 0
  • 960

Совместителям положен оплачиваемый отпуск и по другому месту работы

Совместители имеют право на получение ежегодного отпуска полной продолжительностью (т.е. не менее 24-х дней) до наступления шестимесячного срока непрерывной работы в первый год работы одновременно с отпуском по основному месту работы.

Как известно, каждому гарантировано право на труд. Многие украинцы, кому в современных условиях безработицы повезло по-настоящему, трудятся в нескольких местах, находя Бог знает откуда силы и время. Ведь, что поделать, зачастую (несмотря на требования законодательства) зарплату выплачивают либо не полностью, либо не вовремя. Кроме того, никто не застрахован от банкротства предприятия, всегда существует реальная возможность подпасть под сокращение. Именно такие причины и толкают наших граждан искать дополнительные средства, так сказать, приработок. Хотелось бы отметить, что если права работника по основному месту работы в Украине худо-бедно соблюдаются (по крайней мере, хотелось бы в это верить), то на права "приходящего" работника мало кто обращает внимание. В праве такие работники получили название "совместители ... Читать дальше »

02.06.2013
  • 0
  • 1390

Порядок оподаткування ПДФО негрошового доходу

         Як оподатковуються ПДФО негрошові доходи, надані податковими агентами, залежно від суми місячного доходу та видів доходів, які його становлять?

При оподаткуванні доходу фізособи у негрошовій формі потрібно керуватися п. 164.5 ПКУ та п. 167.1 ПКУ-1. Якщо фізособа отримує від податкового агента дохід у негрошовій формі у вигляді додаткового блага або подарунка, то до бази оподаткування такого доходу застосовується ставка 15% (якщо база оподаткування не перевищує 10 розмірів мінімальних зарплат, установлених на 1 січня звітного року, 11470 грн у 2013 р.) і 17% (зі суми перевищення бази оподаткування 10 розмірів мінімальних зарплат, установлених на 1 січня звітного року).

А база оподаткування такого доходу визначається виходячи з його вартості, обчисленої за звичайною ціною, збільшеною на «натуральний» коефіцієнт. «Натуральний» коефіцієнт обчислюється за формулою:

К = 100 : (100 - Сп) ,

... Читать дальше »

01.06.2013
  • 1
  • 10122

Составляющие дохода при продаже валюты юрлицом на едином налоге

         Что входит в доход при продаже валюты?

Подпунктом 2 п. 292.1 НКУ установлено, что доходом юрлица на ЕН является «любой доход, <...> полученный <...> в денежной форме (наличной и/или безналичной); материальной или нематериальной, определенной п. 292.3 НКУ». 

Фактически, валютная выручка, полученная на текущий счет, является доходом юрлица на едином налоге. Гривневый эквивалент этого дохода определяется согласно нормы п. 292.5 НКУ: сумма валюты пересчитывается в гривни по официальному курсу НБУ на дату получения такого дохода. А дата получения дохода «единоналожником» определяется по п. 292.6 НКУ. В данном случае это будет дата зачисления валютной выручки на валютный счет ЮЛ-ЕН.

Операция по продаже валюты отражается в бухучете ЮЛ-ЕН только в части положительных или отрицательных разниц между балансовой стоимостью  проданной иностранной валюты и ценой ее продажи (т. е. в ... Читать дальше »

01.06.2013
  • 0
  • 874
« 1 2 ... 42 43 44 45 46 »










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика