Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Июнь » 7 » Спецтехніка на підприємстві: облік використаного палива та виконаних робіт.
11:57
Спецтехніка на підприємстві: облік використаного палива та виконаних робіт.

Що відносять до спеціальної техніки? До неї відносять техніку призначену для виконання специфічного виду робіт, а саме автокрани, автовишки, пересувні лабораторії, бульдозери тощо. Якщо брати офіційне визначення то воно звучить так:

Спеціальні автомобілі - автомобілі, які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для виконання спеціальних робочих функцій (асфальтоукладчики, бурильні установки, компресори тощо), а спеціалізовані автомобілі - автомобілі які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення пасажирів або вантажів певної категорії ( майстерні, лабораторії, сміттєвози, цистерни, цементовози тощо)

Для обліку робіт такої техніки повинні використовуватись певні форми первинних документів. Які саме читайте далі. Відразу хочеться відмітити, що якихось універсальних форм первинних документів не розроблено.

Водночас для машин які використовуються в будівництві такі форми розроблені та затверджені наказом № 149 від 13.06.1997 р "Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку роботи будівельних машин та механізмів".

Для обліку роботи будівельних машин на автомобільному шасі та тракторів колісних може застосовуватись подорожній лист будівельної машини за формою № ЕБМ-2 в якій об'єднано дані подорожнього листа та зміного рапорту про роботу машин, для інших машин та  тракторів гусеничних - за формою № ЕБМ-3 "Рапорт про роботу будівельної машини" чи № ЕБМ-4 "Рапорт-наряд про роботу будівельної машини (механізму)", яка використовується якщо обсяг роботи машини можна обчислити в натуральних показниках.

Роботу кожної машини узагальнюють у Картці обліку роботи будівельної машини (форма № ЕБМ-5), яка складається на підставі даних форм №ЕБМ-2 - №ЕБМ-4, а роботу всіх машин - у Журналі обліку роботи будівельної машини за типовою формою № ЕБМ-6. Щоправда форми № ЕБМ-5 та № ЕБМ-6 не містять дані по використаному пальному. Кількість витрачено палива зазначається у формах № ЕБМ-2 - № ЕБМ-4.

Всі вищезазначені форми складає техніко-експлуатаційна служба підприємства. На підставі вже заповнених документів бухгалтерія відображає роботи машин в обліку.

Розроблені також спеціалізовані форми і для сільськогосподарських підприємств затверджені наказом №269-2 ще від далекого 1972 року.: для обліку транспортних робіт на тракторі - типова форма № 68 "Дорожній лист трактора", для обліку механізованих та інших робіт - типова форма № 67 "Обліковий лист тракториста -машиніста".

Щодо інших видів техніки інших галузей, то окремих форм подорожніх листів чи інших первинних документів для неї немає. Тож кожне підприємство може самостійно розробити форму подорожнього листа або застосовувати форму № 2-ТН або № ЕБМ-2, заповнюючи необхідні графи.

Норми витрат палива розраховуються згідно Норм №43 (Норми витрат палива і мастильних матеріалів на  автомобільному транспорті). Існують також і окремі норми для певних видів автомобілів. Наприклад, для спецмашин на дорожньо-будівельних роботах це Норми № 156. для спецмашин і спецавтомобілів при здійсненні будівельних робіт - ДБН В.2.8-12-2000.

Спеціальні та спеціалізовані автомобілі поділяються на дві групи:

  1. автомобілі, які виконують спеціальні роботи під час стоянки (автокрани, компресори тощо). Для таких автомобілів норми витрат палива визначають за формулою:
    Qн = 0,01 х Hs х S х (1 + 0,01 х КЕ)+ Ноб х 
    Тоб х (1 + 0,01 х КЕc, де Hs - базова лінійна норма витрати палива на пробіг спеціального автомобіля, л/100 км (м куб./100 
    км); Ноб - норма витрати палива на роботу спеціального обладнання, л/год або літри на виконану операцію (заповнення цистерни тощо); Тоб - час 
    роботи обладнання, годин або кількість виконаних операцій; КЕ - сумарний коригуючий коефіцієнт до лінійної норми, %; КЕc - сумарний коригуючий 
    коефіцієнт до норми на роботу спеціального обладнання, %.
  2. автомобілі, які виконують спеціальні роботи під час руху (снігоочисник, поливомийні,цистерни тощо). Нормативні показники використання палива обчислюються за формулою:
    Qн = 0,01 х (Hs х S + Hsc х Sc) х
     (1 + 0,01 х КЕ) + Hn х N, де 
    
 Hs - базова лінійна норма витрати палива на пробіг спецавтомобіля (без виконання спеціальної роботи), л/100 км; S - 
пробіг спецавтомобіля без виконання спеціальної роботи, км; Hsc - норма витрати палива на пробіг при виконанні спеціальної роботи, л/100 км (м 
куб./100 км); Sc - пробіг автомобіля при виконанні спеціальної роботи, км; Hn - норма витрати палива на розкидання одного кузова піску або 
суміші згідно з таблицею Б.2, л; N - кількість кузовів розкиданого піску або суміші за зміну.

До податкових витрат можна відносити фактично понесені витрати, але не вище від нормативних витрат. Нормативні витрати є
гранично допустимими.

Що робити якщо витрати палива є понаднормовими?

Основними причинами можуть бути:
  • неправильно розрахована норма;
  • спецтехніка потребує ремонту та має спрацьовані агрегати;
  • нестача палива.

Встановлення причин оформлюється актом, доповідною запискою, протоколом або іншим аналогічним документом. У документі зазначається пропозиція до списання наднормативного використаного палива. Але у будь-якому разі до податкових витрат таке списання не потрапить.

Автор статьи:

Google
		
	
 
 
Категория: Консультации | Просмотров: 9127 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика