Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
>Главная » 2013 » Июнь » 18

Особливості оподаткування дарунку отриманого у вигляді нерухомого майна. ПДФО

Перше, що треба зробити, це з'ясувати від кого отриманий даний дарунок: від юридичної особи або від фізичної. Від цього буде залежати ставка оподаткування.

Юридична особа

Нерухоме майно отримане як подарунок від юридичної особи згідно норм Податкового кодексу є додатковим благом. В нашому виппадку такі доходи отримуються у вигляді негрошової форми. Згідно ст. 164 ПКУ під час нарахування таких доходів базою оподаткування є вартість розрахована за звичайними цінами помножена на коефіцієнт: К=100:(100-Сп), де Сп - ставка податку (15 або 17%). Як ви вже зрозуміли такі доходи оподатковуються за ставкою 15 або 17%.

Фізична особа

Оподаткування таких доходів здійснюється за ставками передбаченими для спадщини. Тут ставки податку будуть залежати від того, від кого отриманий подарунок - від близького родича чи не дуже.

Якщо такий подарунок отриманий від членів сім'ї першого ступеня сп ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 2159

Невчасно повернені підзвітні кошти оподатковуються ПДФО

Працівник отримав кошти під звіт і не повернув їх у встановлені строки. Чи підлягають оподаткуванню ці кошти? Як оподатковуються надміру витрачені підзвітні кошти?

Якщо працівник не повертає невитрачені підзвітні кошти у строки, встановлені ПКУ (при цьому може бути порушено п. 2.12 Положення №637>, якщо таке повернення було здійснене пізніше від встановлених у ньому строків), то неповернена сума підпадає під обкладення податком з доходів фізичних осіб. Навіть якщо згодом працівник поверне ці гроші, йому все одно не уникнути обов'язку сплатити з них ПДФО.

Розглянемо детальніше оподаткування підзвітних коштів.

Згідно з пп. 164.2.11 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника включається сума надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт, яку не було повернено у встановлені законодавством строки. Розрахунок зазначеної суми проводиться згідно з п. 170.9 ПКУ.

Отже, згідно з пп. 170.9.1 ПКУ, під оподаткува ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 3004

Зарплата готiвкою: окремі рядки ВКО не заповнюємо

Чимало роботодавців вже тривалий час використовують платіжні банківські картки для виплати зарплати.

Проте є підприємства, які досі практикують видачу зарплати за зарплатними відомостями.

Тож не дивно, що питання заповнення видаткових касових ордерів (далi - ВКО) у випадках, коли підрозділи отримують із каси підприємства готiвку на виплату зарплати, досі є актуальними.

НБУ на прикладі наводить порядок заповнення окремих рядків ВКО у таких випадках.

1. Рядок «Видати». За загальним правилом, у ньому зазначають прізвище, ім’я та по батькові особи, яка отримує кошти. Проте в нашому випадку, коли ВКО оформляється на загальну суму коштів, що видаються, наприклад, за відомістю на виплату грошей працівникам підприємства (додаток 1 до Положення про ведення касових операцій — Постанова НБУ від 15.12.2004 р. №637), у цьому реквізиті зазначається відповідний підрозділ підприємства, що отримує кошти.

2. Рядок «Одержав». ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 1051

Регистрация налоговых накладных в едином реестре

В соответствии с п. 201.10 НКУ, налоговая накладная (НН) выдается налогоплательщиком, осуществляющим операции поставки товаров/услуг, по требованию покупателя и служит основанием для начисления сумм налога, относящихся к налоговому кредиту.

При осуществлении операций поставки товаров/услуг налогоплательщик – продавец товаров/услуг обязан предоставить покупателю налоговую накладную и зарегистрировать ее в Едином реестре налоговых накладных (ЕРНН). Критерии к налоговым накладным, при наличии которых налогоплательщик – продавец товаров/услуг обязан зарегистрировать их в Едином реестре налоговых накладных, определены в п. 11 подр. 2 р. XX НКУ.

Обязательно регистрируют НН при поставке товаров / услуг, если (п. 11 подраздела 2 раздела ХХ НКУ): 1) сумма НДС превышает 10000 грн., 2) НН выписаны при поставке подакцизных и ввезенных на таможенную территорию Украины товаров, независ ... Читать дальше »

18.06.2013
  • 0
  • 1542










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика