Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Апрель » 21 » Зниження податкового кредиту за «побажанням» податківців
09:21
Зниження податкового кредиту за «побажанням» податківців
При поданні декларації податковий орган попросив «випадково загубити» частину ПДВ, включеного до податкового кредиту, та врахувати цю суму в декларації за наступний звітний період. Які наслідки для підприємства у разі виконання «побажання» податкового органу?

 

! Насамперед зазначимо, що дії податкового органу у цьому випадку неправомірні.

Відповідно до пункту 198.2 Податкового кодексу України (ПК) для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою виникнення права на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з митною декларацією.

Митна декларація відображається у розділі ІІ Реєстру виданих та отриманих податкових накладних. На підставі Реєстру загальний підсумок за місяць переноситься до декларації з ПДВ за відповідний звітний період.

Крім того, отриманий імпортний товар оприбутковано та проведено у бухгалтерському обліку. Оскільки підприємство постійно здійснює імпорт товару, то така ситуація може повторитись і в наступних звітних періодах.

Тому у підприємства є всі підстави у цьому випадку включити суму ПДВ, сплачену на митниці, до податкового кредиту саме цього звітного періоду.

Якщо підприємство хоче піти назустріч «побажанню» податківців, щоб не «псувати показники», то норми чинного законодавства дозволяють виправляти самостійно виявлені помилки у поданій раніше звітності (п. 50.1 ПК та Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 25.11.2011 №1492).

Виправлення самостійно виявленої помилки можливе шляхом подання до податкового органу:

  • уточнюючого розрахунку до декларації;
  • податкової декларації за будь-який наступний податковий період, в якій необхідно зазначити відповідні уточнені показники.

Тому, якщо підприємство у поточному звітному періоді «випадково не покаже» суму ПДВ по митній декларації у складі податкового кредиту, воно має право включити цю суму у складі декларації наступного звітного періоду (рядок 12.1).

При цьому в декларації обов’язково потрібно вказати звітний (податковий) період, за який виправляються помилки.
Штрафні санкції у разі такого виправлення не застосовуються.

Але треба пам’ятати, що право включення податкового кредиту протягом 365 календарних днів зберігається тільки на підставі отриманих податкових накладних, та виникає з дати складання податкової накладної.

Просмотров: 799 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика