Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Август » 28 » Сплата єдиного внеску ФОП та самозайнятими особами
14:54
Сплата єдиного внеску ФОП та самозайнятими особами
Загальна система оподаткування.

Якщо фізична особа застосовую загальну систему оподаткування, то вона нараховує 34,7% на суму доходу (прибутку) яка підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального стархового внеску за місяць, в якому отримано прибуток.

Такі ФОП сплачують єдиний внесок 4 рази на рік: до 15 березня, 15 травня, 15 серпня та 15 листопада у вигляді авансових внесків у розмірір 25% обчисленої від суми визначеної податковою для сплати авансових внесків з ПДФО.

Після подання річної декларації до 10 лютого робиться перерахунок на підставі річної декларації.

Спрощена система оподаткування.

Якщо ж фізична особа знаходиться на спрощеній системі оподпткування, то порядок буде інший.

Розмір єдиного внеску буде становити 34,7 % від суми яку платник податку захоче, але ця сума не може бути менше мінімальної заробітної плати і не більше 17 кратного розміру прожиткового мінімуму. Зрозуміло, що більшість підприємців платить по мінімальному тарифу. Такі пдіприємці сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а саме до 20 січня; 20 квітня; 20 липня та 20 жовтня. Але нічого не забороняє сплачувати його щомісячно.

Якщо фізособа навіть немає найманих працівників і перебуває на першій або другій групі і йде у відпустку або лікарняний, то вона не звільняється від сплати єдиного внеску.

Самозайняті особи.

Самозайняті особи сплачують єдиний внесок у таких же розмірах, що і платники на єдиному податку. Такі особи сплачують єдиний внесок раз на рік до 1 травня року, слудуючого за звітним. Також такі особи за бажанням можуть приймати участь і у інших видах соціального страхування, але в такому разі розмір ставки єдиного внеску збільшиться (від 36,21% до 38,11%).

Хто звільняється від сплати єдиного внеску за себе?

  1. ФОП чкі обрали спрощену систему оподаткування і є пенсіонерами за віком або інвалідами та використовують найману працю.
  2. Самозайняті особи, які є одночасно найманими працівниками.

Пенсіонери,  які отримують пенсію за вислугу років не звільняються від сплати єдиного внеску.

За несвоєчасну сплату єдиного внеску застосовуються штрафні санкції у розмірі 10% від суми боргу та нараховується пеня у розмірі 0,1 % за кожен день прострочки.

Категория: Консультации | Просмотров: 955 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика