Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
>Главная » 2013 » Июнь » 07

Доверенность на авто: что нужно знать

Популярность генеральной доверенности среди украинских автолюбителей  объясняется тем, что "генералка", как ее именуют в народе,  считается одним из способов минимизации расходов при покупке б/у автомобиля. Впрочем, достаточно рискованным. Уж так исторически сложилось, что ради эфемерной выгоды мы готовы заключить сомнительную сделку.

Несмотря на огромное количество недостатков (владелец остается прежним, в случае его смерти собственность переходит к наследнику, машину могут конфисковать за долги владельца и т.д.), большинство украинцев по-прежнему поддерживает схему продажи автомобиля "по генералке".  При этом экономия составляет 1 700 грн, по сравнению с официальным переоформлением (без учета 3%-го сбора в Пенсионный фонд).  

Что же такое генеральная доверенность? В законодательстве Украины вообще не определено понятие "генеральная доверенность". По словам частного нотариуса Елены Черноволовой, генеральная доверенность на авто  является "соглашением", которое с юридической точ ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 1864

НБУ снизил учетную ставку

Национальный банк Украины (НБУ) решил с 10 июня 2013 года снизить учетную ставку с 7,5% до 7%. Эксперты связывают такой ход с подготовкой к инфляционному скачку, который Кабмин заложил на уровне 4,8-6,1%.

Соответствующее решение закреплено постановлением НБУ №209 от 6 июня/

"Установить с 10 июня 2013 года учетную ставку в размере 7% годовых", - указывается в документе.

Напомним, учетная ставка удерживалась на неизменном уровне с 23 марта 2012 года: тогда она была снижена с 7,75%.

Под учётной ставкой понимается процентная ставка, по которой НБУ предоставляет кредиты коммерческим банкам.

Уменьшение учетной ставки проводится правительством, как правило, в том случае, если необходимо замедлить спад производства. В результате происходит "накачка" экономики деньгами, что может вызвать рост инфляции.

Инфляция в Украине в мае 2013 года составила 0,1%, а в целом с начала года ли ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 710

Після стягнення суми боргу кредитор ще має право на інфляційні та 3% річних

Постанова ВГСУ від 01.11.2012 р. №5011-32/5219-2012

Стягнути з контрагента суму основного боргу за укладеним господарським договором — лише початок. Далі — проблеми лише починаються...

Спочатку потрібно отримати наказ про стягнення грошових сум за рішенням господарського суду, яке набрало законної сили. Потім віднести його державному виконавцю, який має вчинити відповідні виконавчі дії щодо погашення боргу.

Наразі тут зупинимося — адже на цьому етапі не виключено звернення кредитора до суду для стягнення з боржника інфляційних втрат та 3% річних (за ст. 625 ЦКУ).

ВГСУ щодо цього відзначає, що рішення суду про стягнення боргу не є підставою для припинення грошового зобов'язання.

Таке рішення не припиняє зобов'язальних правовідносин сторін договору, не звільняє боржника від відповідальності за невиконання грошового зобов'язання та не п ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 1048

Оновлено Державний реєстр РРО

Наказ Міндоходів від 04.06.2013 р. №144

Міндоходів виклало у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій з урахуванням моделей реєстраторів внесених відповідними наказами ДПС України та рішеннями Державної комісії з питань електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України.

При цьому, втратив чинність Наказ Міндоходів від 26.04.2013 р. №82.

Завантажити новий реєстр РРО можно тут.

07.06.2013
  • 0
  • 1089

Уточнювати можна і декларацію з ПДВ та постачальників, згаданих у доданій скарзі

Постанова ВАСУ від 11.12.2012 р. №К/9991/51804/12

Розглянемо ситуацію: ПАТ є великим платником податків, який виявив, що двоє його контрагентів не зареєстрували в Єдиному реєстрі податкові накладні.

Нагадаємо, що відповідно до п. 49.4 ПКУ великі платники податків подають податкові декларації в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Подаючи декларацію за липень 2011 року, ПАТ подало заяву зі скаргою на постачальника (дод. 8). 

06.10.2011 р. ПАТ подало уточнюючий розрахунок ПЗ з ПДВ за липень 2011 року. Згідно з п. 64.4 ПКУ, ПАТ надало доповнення до уточнюючого розрахунку, складене за довільною формою, з поясненнями мотивів такого подання. Таке доповнення вважається невід'ємною частиною уточнюючого розрахунку і містить інформацію про порушення контрагентами порядку реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

< ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 1125

Анулювання податковою реєстрації платника ПДВ можна оскаржити

Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу може бути оскаржене в адміністративному порядку відповідно до вимог ст. 56 ПКУ або ж у судовому (п. 5.6 Положення №1394).

У разі адміністративного оскарження анулювання реєстрації платником ПДВ варто пам'ятати, що рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу

може бути скасоване податковим органом вищого рівня під час проведення процедури його адміністративного оскарження та в інших випадках у разі встановлення невідповідності такого рішення до актів законодавства, а також у разі скасування судових рішень чи записів у Єдиному державному реєстрі, на підставі яких було прийняте рішення про анулювання реєстрації. Так, відповідно до пп. 5.6.1 Положення №1394, підставою для внесення до Реєстру запису про скасування анулювання реєстрації, що відбулася за ініціативою податкового органу, є рішення суду, яке набрало законної сили, або рішення податкового органу про скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ під час адміністративного ос ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 2943

Нацбанк обмежив готівкові розрахунки сумою в 150 тис. грн

Правління Національного банку України затвердило постанову про обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами до 150 тис. грн з 1 вересня 2013 р.

По словам представителя НБУ, постановление Нацбанка, предусматривающее расширение круга лиц, расчеты между которыми не могут осуществляться в наличной форме, и ограничение предельной суммы проведения расчетов в наличной форме между физическими лицами до 150 тыс. грн, утверждено правлением Национального банка Украины в четверг, и будет зарегистрировано в Министерстве юстиции в ближайшее время.

«Сегодня правление Национального банка приняло решение установить ограничение наличных расчетов до 150 тыс. грн с 1 сентября, чтобы у участников расчетов была возможность подготовить необходимый инструментарий для проведения безналичных платежей, а Министерство юстиции привело в соответствие свои нормативно-правовые акты во избежание несогласованности между ними», - сообщ ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 1537

Отсутствие прочерков в строках налоговой декларации - не повод для отказа в ее принятии

 Ухвала ВАСУ від 25.02.2013 №К-42575/10
   
   Непроставлення прочерків у незаповнених рядках податкових декларацій з податку на прибуток підприємства та податку на додану вартість не є підставою для їх неприйняття податковим органом. Такого висновку дійшов ВАСУ, керуючись нормами чинного законодавства.
   
   Отримана контролюючим органом від платника податків податкова декларація, заповнена всупереч встановлених законодавством правил, може бути не визнана таким контролюючим органом як податкова декларація, тільки якщо в ній не зазначено обов’язкових реквізитів, її не підписано відповідними посадовими особами та не скріплено печаткою платника податків.
   
   Тобто перелік підстав невизнання податкової звітності платника податків є вичерпним, серед яких немає такої підстави, як «відсутність прочерків у рядках», на які посилається податкова інспекція.
   
   Крім цього, ВАСУ відзн ... Читать дальше »

07.06.2013
  • 0
  • 707










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика