Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Апрель » 17 » Що потрібно знати роботодавцю?
08:24
Що потрібно знати роботодавцю?

Обов’язки роботодавців

Трудові відносини всіх працівників в Україні регулює Кодекс законів про працю України (далі КЗПУ).
Основними трудовими правами працівників є одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру,  включаючи право на вільний вибір професії, роду занять і роботи (ст.2 КЗПУ).  
Мінімальна заробітна плата (з 01.01.2013 по 30.11.2013 – 1147 грн., з 01.12.2013 – 31.12.2013 – 1218 грн. (Закон України № 5515-VI від 06.12.2012р.)) - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).
До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.
Середня номінальна заробітна плата по м. Києву відповідно офіційних даних Головного управління статистики у м.Києві у 2012р. – 4611грн., 2013р.- 4625грн.
Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 КЗПУ).
Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. 
Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи (ст.21, ст.24 КЗПУ).
Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів післяприйняття на роботу (ст.48 КЗПУ)

НЕОБХІДНО ПАМ’ЯТАТИ
    За грубе порушення законодавства про працю, угоди про працю та невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат відповідальність передбачена статтями 172, 173, 175 Кримінального Кодексу України.
Просмотров: 702 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика