Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Октябрь » 7 » Про спрощену систему оподаткування під час “Гарячої лінії”
09:17
Про спрощену систему оподаткування під час “Гарячої лінії”

Днями відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку "Гаряча лінія” за участі заступника начальника ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві Анатолія Димури. Темою телефонної розмови стала спрощена система оподаткування.

До Вашої уваги питання-відповіді, що звучали під час телефонного сеансу:

Яким чином здійснюється нарахування авансових внесків ЄП для ФОП першої і другої групи та на підставі яких документів?

Відповідь: Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

До якого органу доходів і зборів подається податкова декларація платника ЄП – ФОП та здійснюється сплата ЄП?

Відповідь: Відповідно до п.295.4 ст.295 Податкового кодексу України сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Чи необхідно ФОП - платникам ЄП при сплаті авансових внесків з ЄП округлювати їх суму до гривень без копійок?

Відповідь: Відповідно до п. 293.1 ст. 293 Податкового кодексу України ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 № 1688 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2012 № 1159), затверджено податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи - підприємця, в якій фінансові показники зазначаються у гривнах.

Отже, оскільки нарахування авансових внесків для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої або другої групи здійснюється контролюючими органами на підставі заяв таких платників, то вищезазначені платники сплачують нарахований контролюючим органом авансовий внесок по єдиному податку в гривнах з копійками, а при заповненні податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця сума авансового внеску проставляється у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами

Чи необхідно вести окрему книгу обліку доходів та витрат кожному найманому працівнику ФОП – платника ЄП?

Відповідь: Відповідно до вимог ст.296 Податкового кодексу України книгу обліку доходів і витрат ведуть платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 № 1637 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» затверджено форму книги обліку доходів і витрат та порядок її ведення.

При цьому, нормами Кодексу та наказу №1637 не передбачено ведення окремо книги обліку доходів та витрат найманими працівниками фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.

Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності, які можуть бути зазначені у свідоцтві ФОП - платника ЄП?

Відповідь: Відповідно до п.299.1 ст.299 Податкового кодексу України свідоцтво платника єдиного податку видається суб’єкту господарювання, який подав до контролюючого органу заяву щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

У заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані фізичною особою – підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

У свідоцтві платника єдиного податку зазначаються обрані фізичною особою - підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Враховуючи вищевикладене, на підставі поданої фізичною особою – підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у свідоцтві платника єдиного податку, виданому фізичній особі –підприємцю – платнику єдиного податку першої або другої групи, повинні бути зазначені всі обрані фізичною особою – підприємцем види діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. Тобто, Кодексом не передбачено обмежень щодо кількості видів діяльності, які можуть бути зазначені у свідоцтві платника єдиного податку, яке видається фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку першої або другої групи.

Згідно з положеннями Кодексу види господарської діяльності не зазначаються у свідоцтві платника єдиного податку, яке видається фізичним особам – підприємцям – платникам єдиного податку третьої або п’ятої групи.

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Категория: Консультации | Просмотров: 740 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика