Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Ноябрь » 13 » Податковий борг з юрособ стягує Міндоходів, а з фізосіб ― виконавча служба
11:09
Податковий борг з юрособ стягує Міндоходів, а з фізосіб ― виконавча служба
Протиставлення процедури погашення податкового боргу фізичної та юридичної особи підтверджує, що Податковий кодекс України чітко розрізняє відповідні процедури

Свого часу ми вже писали про позицію ВАСУ щодо арешту коштів на рахунках платників податків (див. «ДК» №21/2013, с. 10). Нині судова практика свідчить, що під час винесення рішень зазначається сума, до якої застосовується арешт. Далі рішення суду виконується надсиланням органом Міндоходів безпосередньо до банку інкасового доручення, в якому зазначаються відповідна арештована сума коштів та підстава — рішення суду, яке набрало законної сили. При цьому до виконавчої служби органи Міндоходів не звертаються.

Тобто фактично йдеться про примусове списання відповідної суми з рахунка платника податків органами Міндоходів (органами стягнення) без звернення до виконавчої служби. 

Але ця «прозора» процедура, описана у листі ВАСУ, стосується тільки арешту коштів за судовими рішеннями, де органами стягнення виступають органи Міндоходів (як це прописано у ПКУ).

Водночас ситуація є доволі неоднозначною, коли у судовому порядку стягують податковий борг ті ж самі органи Міндоходів. Адже Кодекс адміністративного судочинства України передбачає свій порядок виконання судових рішень з видачею адміністративними судами виконавчих листів про примусове виконання судових рішень у порядку статей 257 та 258 цього Кодексу.

Тому постає запитання: якщо рішення про стягнення податкового боргу прийнято на користь органу Міндоходів (скажімо, коли йдеться про несплачену суму ПЗ за поданою податковою звітністю, що не підлягає оскарженню платником податків), то в якому порядку має відбуватися стягнення — за Законом про виконавче провадження чи за ПКУ? 

ВАСУ звертає увагу на те, що, справді, у випадку коли йдеться про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, чинне законодавство передбачає окремий порядок примусового виконання судових рішень. І при цьому органи державної виконавчої служби до цієї процедури не залучаються. Процедура погашення податкового боргу є самостійною процедурою, яка регулюється окремими нормами, а саме ПКУ, а не законодавством про виконавче провадження.

Але наведене стосується лише юросіб. Адже, як буває, не обійшлося й без винятків: процедура стягнення податкового боргу з фізособи. На відміну від загального правила, передбаченого п. 95.3 ПКУ, відповідно до п. 87.11 ПКУ орган стягнення (Міндоходів) звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку ― фізособи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду з фізособи — платника податків здійснюється державною виконавчою службою відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

ВАСУ у коментованому листі доходить такого висновку: протиставлення процедури погашення податкового боргу фізичної та юридичної особи (у першому випадку державна виконавча служба залучається, а в другому ― ні) підтверджує, що Податковий кодекс України чітко розрізняє відповідні процедури. Зазначене підтверджує висновок про відсутність підстав для видачі виконавчого листа у разі прийняття рішення суду на користь податкового органу, яке набрало законної сили, про стягнення податкового боргу з юрособи. 

Залишилось відкритим питання щодо фізосіб-підприємців, адже, з одного боку, є підприємницький рахунок, про який повідомлено органи Міндоходів, що дозволяє виконувати рішення суду про стягнення коштів, а з іншого, — підприємці є фізичними, а не юридичними особами, і за своїми зобов’язаннями відповідають усім своїм майном, яке належить їм на праві власності (у більшості випадків — це власність фізособи, скажімо, коли йдеться про автомобілі, житло, які придбані саме на фізособу і не використовуються для провадження госпдіяльності). Тому, з огляду на режим доступу до житла саме фізособи за пп. 16.1.13 ПКУ (з урахуванням рішення КСУ від 12.06.2012 р. №13-рп/2012), на нашу думку, стягнення податкового боргу з підприємців на виконання рішення суду має відбуватися через державну виконавчу службу у порядку п. 87.11 ПКУ (Лист ВАСУ від 24.10.2013 р. №1484/12/13-13). 

 

Автор: Канарева Наталия
Джерело: «Дебет-Кредит»
Категория: Консультации | Просмотров: 798 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика