Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Март » 11 » Підприємством втрачено первинні документи, що підтверджують понесені витрати з податку на прибуток. Як відновити?
12:25
Підприємством втрачено первинні документи, що підтверджують понесені витрати з податку на прибуток. Як відновити?
Якщо збереженість документів забезпечити не вдалося, платник податків може спробувати відновити втрачені документи, щоб уникнути негативних податкових наслідків. У такому випадку діяти необхідно відповідно до п. 44.5 ПКУ.
   
   Згідно з цим пунктом у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення підтверджуючих документів платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити:
   
   - Орган державної податкової служби за місцем обліку, у порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності;
   
   - Митний орган, який здійснив митне оформлення відповідної митної декларації.
   
   Цим же пунктом ПКУ встановлений 90-денний термін, протягом якого платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи. Даний термін слід обчислювати з наступного дня після отримання повідомлення про втрату документів податковим та / або митним органом.
   
   Однак більш детально процес відновлення втрачених первинних документів передбачений не НКУ, а Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88 (далі - Положення № 88). Відповідно до п. 6.10 Положення № 88 у разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів і розслідування причин їх пропажі (знищення). Цікаво, що Положення № 88 не конкретизує, які саме правоохоронні органи повинні бути повідомлені про втрату документів. Але оскільки Закон України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» від 23.12.93 р. № 3781-ХІІ до правоохоронних органів відносить в тому числі органи державної податкової служби і митні органи, думаємо, що обов'язок платника податків буде вважатися належним чином виконаним, якщо він повідомить тільки податковий (митний) орган.
   
   Також згідно з Положенням № 88 для участі в роботі комісії підприємством запрошуються представники слідчих органів, охорони і державного пожежного нагляду. Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства. Копія такого акта має бути спрямована до місцевого органу державної податкової служби протягом 10 днів з дня складання. Слід ще раз звернути увагу, що у функції такої комісії входять питання встановлення переліку зниклих документів і причин їх пропажі. Питаннями відновлення документів комісія не займається.
   
   Зрозуміло, що податкові наслідки для підприємства будуть різними залежно від того, чи вдалося відновити втрачені підтверджуючі документи. Відповідно до п. 44.1 ПКУ платникам податків забороняється формувати показники податкової звітності на підставі даних, які не підтверджені документально. Тому відсутність документів, пов'язаних з виконанням платником податку свого податкового зобов'язання, тягне для нього певні негативні податкові наслідки.
   
   Згідно з п. 138.2 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування з податку на прибуток, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку.
   
   Відповідно до пп. 139.1.9 ПКУ витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку.
   
   Таким чином, з урахуванням вищезазначених норм ПКУ, не дозволяється відносити до складу витрат з податку на прибуток ті витрати, за якими втрачені підтверджуючі документи. Однак ситуація з формування витрат може бути змінена, якщо підтверджуючі документи вдалося відновити.
   
   Відповідно до п. 138.11 ПКУ до складу витрат з податку на прибуток, які враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, включаються суми витрат, не віднесені до складу витрат минулих звітних податкових періодів у зв'язку з втратою, знищенням або зіпсуттям документів, що підтверджують здійснення витрат, встановлених розділом ІІІ ПКУ, та підтверджених такими документами у звітному податковому періоді.
   
   При відновленні втрачених документів у наступних податкових періодах, підтверджені витрати включаються до складу витрат за податковий період, в якому відбулося відновлення документів. Від часу відновлення документів залежить і спосіб обліку таких витрат за їх видами.
   
   Згідно з п. 138.11 ПКУ відновлені витрати з податку на прибуток повинні вказуватися в наступних категоріях:
   
   - Витрати, здійснені в минулі звітні роки, відображаються у складі інших витрат;
   
   - Витрати, здійснені у звітному податковому році, відображаються у складі витрат відповідної групи (собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат тощо).
   
    
   Олексій Домашенко
   адвокат, АФ «Е.С.Аудіт»
   
Просмотров: 2040 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика