Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Июнь » 20 » Під час випробування встановлено невідповідність працівника роботі: нюанси оформлення при звільненні
12:56
Під час випробування встановлено невідповідність працівника роботі: нюанси оформлення при звільненні
Як правильно оформити звільнення, якщо протягом випробувального терміну встановлено невідповідність працівника виконуваній роботі?

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку має право звільнити такого працівника, розірвавши трудовий договір за ст. 28 КЗпП.

Стаття 28 КЗпП є безпосередньою підставою для звільнення, на яку слід посилатися в наказі і трудовій книжці працівника. Звільнення за ст. 28 не потребує згоди профкому.

Водночас слід розуміти, що жодні інші претензії до працівника, крім його невідповідності виконуваній роботі, не можуть бути підставою для звільнення за результатами випробування (за ст. 28). У разі, наприклад, прогулу, систематичного невиконання посадових обов'язків без поважних причин звільнення має проводитися відповідно до інших підстав, передбачених іншими статтями КЗпП, і з дотриманням передбаченого для них 

Законодавець не визначає порядку оформлення невідповідності працівника, що працює на умовах випробування, виконуваній ним роботі. На практиці саме в цьому разі оформлюються звіти, доповідні, службові записки або акти, що засвідчують відповідні факти. Водночас слід розуміти, що складання таких документів трудовим законодавством не передбачено. Оформлюються вони на практиці для того, щоб в разі виникнення трудового спору працедавець міг довести невідповідність працівника виконуваній роботі в суді (тобто саме для цього необхідно складати згадані документи). Проте для цього ще на етапі оформлення на роботу слід подбати про належне оформлення всіх документів (ознайомлення з правами та обов'язками, посадовою інструкцією тощо).

Крім того, саме виявлена невідповідність працівника виконуваній роботі (але не систематичні порушення трудової дисципліни і не систематичне невиконання трудових обов'язків) має бути визначено в наказі про звільнення за результатами випробування як підстава для такого звільнення (див. зразок).

Зразок 

 

НАКАЗ

У зв'язку з виявленою невідповідністю Iваненка Володимира Петровича роботі на посаді провідного економіста планово-фінансового відділу, на яку він прийнятий відповідно до наказу від 12.03.2013 р. №41-к зі строком випробування 3 місяці,

НАКАЗУЮ:

Iваненка Володимира Петровича, провідного економіста планово-фінансового відділу, звільнити з займаної посади 25 квітня 2013 року за результатами випробування, ст. 28 КЗпП України.

Підстава: службова записка начальника планово-економічного відділу Сергієнко В. С. за результатами випробування.

Директор В. Музиченко
З наказом ознайомлений В. Iваненко

Працівник може бути звільнений за результатами випробування не після закінчення обумовленого при прийнятті на роботу (або продовженого) строку випробування, а протягом такого строку. Тобто хоч і наступного дня після початку роботи — і до спливу зазначеного строку. Отже, вирішити, пройшов працівник випробування чи ні, а при незадовільному результаті — звільнити працівника слід не пізніше останнього дня терміну випробування.

 В день звільнення працівникові має бути видано належним чином оформлену трудову книжку та проведено з ним повний розрахунок, тому оформити звільнення «заднім числом» не вийде.


Автор: Кравчук Алексей, к.э.н.
Источник: «Дебет-Кредит»
Категория: Консультации | Просмотров: 1613 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика