Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Март » 26 » Оподаткування побічної продукції в сільскому господарстві
11:10
Оподаткування побічної продукції в сільскому господарстві
В результаті сільскогосподарського виробництва в тваринництві виникає така побічна продукція, як відходи життєдіяльності тварин, що може призвести до забруднення навколішнього середовища. Тому ці відходи треба обкладати екологічним податком. Як ми пам'ятаємо об'єктом і базою оподаткування екологічним податком є обсяг та види відходів.
Податкові органи зазначають, що відповідно до ДК 005-96 відходи від тваринництва включено до групи відходів 01, класифікаційне угруповання 012, коди 0121.2.6.03 "Екскременти,сечовина та гній від худоби" та 0124.2.6.03 "Послід пташиний".  Гній належить до 4 класу небезпечних відходів, тому застосовують ставку 2,93 за 1т. Якщо ці відходи розміщені на відкритих звалищах або водних об'єктах то ставка збору збільшується втричі.
Крім того застосовують корегуючі коефіцієнти в залежності від того де розміщені ці відходи (якщо у межах населеного пункту або на відстані менше 3 км то ставки збільшуються втричі). В 2013 та 2014 р. згідно перехідних положень ПКУ діє ставка 75% від передбачених ставок (тобто мінімальна ставка становить 2,2 грн) проте вона може збільшуватись на вищезазначені коефіцієнти.
Цей податок по сутті не є обтяжливим для виробників. Так на 1 корову треба заплатити 30 грн на рік, а на1 свиню - 4 грн. на рік. Для окремих виробників екологічний податок може стати основним видом платежів до бюджету.
Екологічний податок повинні сплачувати лише юридичні і фізичні особи, зареєстровані як суб'єкти господарювання. Звичайні фізичні особи, які наприклад тримають дома корову - сплачувати цей податок не повинні.
Слід зауважити, що самі виробники не вважають гній - відходом, а навпаки зацікавлені в його подальшому використанні (органічні добрива). Про це знає і законодавець, тому якщо тварин використовують для виробництва органічних добрив, то продукти метаболізму тварин вже не вважаються відходами.
Податок справляється за розміщення відходів, тож давайте уточнимо це поняття.  Розміщення відходів - постійне перебування або захоронення відходів у спеціально відведених місцях чи об'єктах, на використання яких отримано дозвіл уповоноважених органів. Розміщення відходів може бути тимчасовим і постійним. Операції з тимчасового розміщення податком нее обкладаються за умови наявності договору на видалення і утилізацію відходів із суб'єктами господарювання. При цьому якщо віходи утилізуються, то у платника податків не виникатиме об'єкт оподаткування.

Експерт сайту Піскун А.Є.
Просмотров: 1203 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика