Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Март » 15 » Нужно ли для учета налоговых разниц делать отдельные расчеты по мере осуществления хозяйственных операций, или такой расчет осуществляется т
09:45
Нужно ли для учета налоговых разниц делать отдельные расчеты по мере осуществления хозяйственных операций, или такой расчет осуществляется т
Чи потрібно для обліку податкових різниць робити окремі розрахунки по мірі здійснення господарських операцій, чи такий розрахунок здійснюється лише при складанні фінансової звітності?
   
   Згідно з п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з податковою декларацією фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. У складі фінансової звітності платник податків зазначає тимчасові та постійні податкові різниці за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики. Відповідно до п. 1 підр. 4 р. ХХ ПКУ суб'єкти господарювання – платники податку на прибуток подають фінансову звітність з урахуванням податкових різниць починаючи зі звітних періодів 2013 року.
   
   Пунктом 44.2 ПКУ встановлено, що методика бухгалтерського обліку тимчасових та постійних податкових різниць затверджується у порядку, передбаченому Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про податкові різниці та її розкриття у фінансовій звітності визначає Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці», затверджене наказом Мінфіну від 25.01.2011 р. № 27 (далі – ПБО 27).
   
   Податкові різниці поділяються на тимчасові та постійні. Тимчасова податкова різниця – податкова різниця, яка виникає у звітному періоді та анулюється в наступних звітних податкових періодах. Постійна податкова різниця – податкова різниця, яка виникає у звітному періоді та не анулюється в наступних звітних податкових періодах. У свою чергу, постійні податкові різниці поділяються на:
   
   постійну податкову різницю, що підлягає вирахуванню, – постійна податкова різниця, що призводить до зменшення податкового прибутку (збільшення податкового збитку) звітного періоду,
   
   та постійну податкову різницю, що підлягає оподаткуванню, – постійна податкова різниця, що збільшує податковий прибуток (зменшує податковий збиток) звітного періоду.
   
   Податкові різниці, розраховані згідно з ПБО 27, відображаються у розділі IV форми 2 «Звіт про фінансові результати». Зміни до фінансової звітності, які стосуються податкових різниць, внесені наказом Мінфіну від 11.08.2011 р. № 1021, який набрав чинності з 01.01.2013 р.
   
   Згідно з п. 7 розділу ІІ ПБО 27 при систематизації інформації, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, в регістрах синтетичного та аналітичного обліку обов'язково проводиться аналіз господарської операції на наявність податкових різниць. Інформація про тимчасові і постійні податкові різниці накопичується в регістрах бухгалтерського обліку, зокрема шляхом виділення окремих граф для їх відображення (за відповідною класифікацією – тимчасова або постійна) або в інший спосіб, що забезпечуватиме реєстрацію і накопичення відповідної інформації для її розкриття у фінансовій звітності (п 9 р. ІІ ПБО 27). Згортання сум податкових різниць при відображенні у регістрах бухгалтерського обліку та розкритті у фінансовій звітності не допускається (п. 12 р. ІІ ПБО 27).
   
   Таким чином, ПБО 27 зобов'язує підприємства вести облік податкових різниць за зазначеними вище правилами, одночасно з бухгалтерським обліком. При цьому згідно із ч. 5 ст. 8 Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» підприємство самостійно обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних.
   
   Слід зазначити, що П(С)БО 17 «Податок на прибуток» передбачено облік відстроченого податкового активу – сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок лише тимчасової податкової різниці, що підлягає вирахуванню; і відстроченого податкового зобов'язання – сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах також з тимчасових податкових різниць, що підлягають оподаткуванню. Розраховані згідно з П(С)БО 17 відстрочені податки відображаються у бухгалтерському обліку відповідними проводками з використанням рахунків 54 «Відстрочені податкові зобов'язання» і 17 «Відстрочені податкові активи», а також у фінансовій звітності у відповідних рядках форми 1 «Баланс».
   
   А податкові різниці, розраховані згідно з ПБО 27, розшифровують відмінності між фінансовими результатами у бухгалтерському та податковому обліку. Розраховані згідно з ПБО 27 податкові різниці в бухгалтерському обліку не відображаються, а узагальнюються у зведеному регістрі та використовуються для складання відповідних форм фінансової звітності (п. 11 ПБО 27).
   
   Ольга Буркун
   аудитор
   АФ "Курсор-Аудит"
   
   Дата підготовки 28.02.2013

Просмотров: 665 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика