Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Июнь » 25 » Як заповнювати Реєстр податкових накладних при розподілі вхідного ПДВ
09:22
Як заповнювати Реєстр податкових накладних при розподілі вхідного ПДВ
Наше підприємство здійснює як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції. Як відображати у Реєстрі ПН податкові накладні, ПК за якими підлягає розподілу?

Якщо платник ПДВ проводить розподіл сум ПК з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, то в день отримання ПН сума, що відповідає частці використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, записується до граф 9, 10 р. II Реєстру ПН, а сума, що відповідає частці використання в операціях, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об'єктом оподаткування, — до граф 11, 12 того ж самого рядка (п. 2.10 р. IV Порядку №1340).

Тож на підставі ПН у день отримання документа у Реєстрі ПН ми робимо єдиний запис, за допомогою якого відразу ж розподіляємо вхідний ПДВ.

Iнша ситуація — в тих платників ПДВ, у яких протягом попереднього календарного року не було неоподатковуваних операцій і з'явилися такі операції лише у звітному періоді, а також у новостворених платників ПДВ. Вони повинні провести розподіл ПК з ПДВ в останній день звітного (податкового) періоду та здійснити коригування записів податкових накладних, відповідно до яких придбавалися такі товари/послуги. А до цього зробити звичайний запис у Реєстрі ПН на підставі отриманої податкової накладної, за якою здійснюється розподіл ПК.

У графі 5 при розподілі до виду документа додається літера «Р» (наприклад, ПНПР — паперова податкова накладна, за якою проведено розподіл суми податкового кредиту, ПНЕР — електронна податкова накладна, за якою проведено розподіл суми податкового кредиту).

Наприкінці місяця (для тих, хто вперше робить розподіл ПК з ПДВ у поточному періоді) на суму коригування, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в операціях, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об'єктом оподаткування, проводяться такі записи: зі знаком «-» у графах 9, 10 та одночасно зі знаком «+» у графах 11, 12. Тож саме наприкінці місяця на суму коригування буде зроблено запис у графі 5, наприклад, ПНПР або ПНЕР.

Річний перерахунок ПК

Коригування ПК, яке здійснюють на підставі річного перерахунку згідно зі ст. 199 ПКУ, проводиться на підставі бухгалтерської довідки. У розділі II Реєстру ПН роблять такі записи (п. 2.10 р. IV Порядку 1340):

у графі 2 — дата останнього дня звітного періоду календарного року;

у графі 3 — дата складання бухгалтерської довідки;

у графі 5 — вид документа «БО»;

у графі 10 — сума коригування податку на додану вартість, визначена у додатку 7 до декларації з ПДВ1 (рядок 16.4 декларації з ПДВ) з відповідним знаком («+» чи «-»).

<Автор: Рорат Василий Источник: «Дебет-Кредит»
Категория: Консультации | Просмотров: 1553 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика