Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Май » 8 » Як закрити підприємництво
23:40
Як закрити підприємництво

Порядок припинення підприємницької діяльності за рішенням підприємця передбачає певну послідовність дій і регулюється Цивільним кодексом України № 435-VI від 16.01.2003 р. і Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» № 775-IV від 15.05.2003 р.

Процедура ліквідації починається з подання заяви про припинення підприємницької діяльності державному реєстратору, на підставі якого в Єдиний державний реєстр уноситься запис про рішення фізичної особи — підприємця про припинення нею підприємницької діяльності.

Після цього фізична особа — підприємець зобов'язаний повернути в орган державної податкової служби за основним місцем обліку оригінали документів та завірені копії, видані податковою службою (свідоцтва, патенти тощо) і подати заяву за формою № 8-ОПП (за бажанням). Крім того, підприємцю протягом 10 днів необхідно надати документи до податкової інспекції для проведення документальної позапланової перевірки (книгу обліку доходів і витрат, первинні документи, виписки банку (за наявності) тощо) і подати ліквідаційну звітність.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 295.8 ст. 295 Податкового кодексу України, у разі припинення «єдинником» підприємницької діяльності зобов'язання зі сплати єдиного податку нараховуються до останнього дня місяця, у якому подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування.

Однією з причин заперечень органу державної податкової служби для здійснення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності є відсутність повідомлень від фінансових установ про закриття всіх рахунків такого платника податків. Тому фізичній особі — підприємцю необхідно завчасно закрити всі рахунки в банках і фінансових установах.

Після завершення всіх процедур припинення підприємницької діяльності орган державної податкової служби видає довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів за формою № 22-ОПП, яка дійсна протягом двох місяців.

Також підприємцю необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України для зняття з обліку й отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Закінченням процедури ліквідації підприємницької діяльності є внесення в Єдиний державний реєстр запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Для цього підприємець повинен подати державному реєстратору картку про реєстрацію припинення підприємницької діяльності, а також довідки органів державної податкової служби та Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів.

І пам'ятайте: доки процедура ліквідації не доведена до кінця, тобто державний реєстратор не вніс відповідний запис про припинення підприємницької діяльності, за фізичною особою зберігається статус підприємця з виконанням усіх покладених законодавством на нього обов'язків.

Костянтинівська ОДПІ Донецької області ДПС

Просмотров: 708 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика