Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Февраль » 11 » Як виправити помилку в податковій накладній, що зареєстрована в ЄРПН ?
13:34
Як виправити помилку в податковій накладній, що зареєстрована в ЄРПН ?

Як відкоригувати зареєстрований у Єдиному реєстрі податкових накладних помилково оформлений розрахунок коригування податкової накладної?

При складанні коригування до податкової накладної (ПН) насамперед необхідно пам’ятати, що порядок коригування та вичерпний перелік випадків, при яких виникає необхідність коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту, викладений у статті 192 Податкового кодексу України (ПК).

Так ПН, яку зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), що виписана із вищевказаними помилками (відсутність обов’язкового реквізиту: пп. «і» п. 201.1 ПК) не підлягала коригуванню у зв’язку з відсутністю підстав у відповідності з нормами статті 192 ПК.

На жаль, механізм видалення помилково виписаних ПН та розрахунків коригувань з ЄРПН відсутній. У разі припущення в ПН будь-яких помилок «технічного» характеру при складанні та реєстрації в ЄРПН можна скласти нову, вірну ПН та зареєструвати її в ЄРПН. При цьому встигнути це зробити у встановлений ПК строк — 15 календарних днів, наступних за днем її складання. Ця ситуація призведе, звичайно, до наявності розбіжностей. Зверніть увагу, що нормами ПК не передбачено обов’язкового звернення платником податків до органів ДПС з наданням відповідної інформації без наявності відповідного запиту, отриманого від органів ДПС. Але й заборони так діяти не має.

Тому такі випадки можуть призвести до наявності розбіжностей, що не можуть бути виправлені. І є тільки один спосіб — зареєструвати в ЄРПН у встановлені строки ще одну ПН (вже вірну) та одночасно подати в органи ДПС лист, в якому проінформувати контролюючий орган про можливість наявності розбіжностей у відповідному податковому періоді та вказати причину такої розбіжності.

Можуть виникнути технічні помилки при реєстрації повторної реєстрації ПН в ЄРПН. У цьому разі можна отримати негативну відповідь про неможливість реєстрації ПН у зв’язку з наявністю подібної ПН у ЄРПН.

У будь-якому випадку підприємство повинно повідомити контрагента про факт наявності реєстрації в ЄРПН помилкової ПН, з метою недопущення позбавлення в результаті такої помилки його права на податковий кредит, шляхом подання останнім скарги у відповідності з нормами пункту 201.10 ПК.

Щодо виправлення помилки у розрахунку коригувань. Право на податковий кредит надає ПН, складена у відповідності з вимогами статті 201 ПК, з урахуванням її обов’язкової реєстрації при наявності певних обов’язкових на це вимог, передбачених ПК.

Розрахунок коригування — це документ, який насамперед виконує функцію документу, що змінює певні показники ПН. Тому, при реєстрації невірного розрахунку коригування, ПН зареєстрована раніше змінилась з урахуванням показників, що були вказані у розрахунку коригування. Якщо вже час на реєстрацію вірної ПН в ЄРПН вичерпаний та все ж таки підприємство вирішило виправити «технічну» помилку шляхом подання розрахунку коригування, що виявився теж помилковий, то можна подати ще один розрахунок коригування, яким виправити помилку. Слід пам’ятати, що коригувати тепер необхідно буде невірно вказану в розрахунку коригування номенклатуру із заміною її на необхідну.


Просмотров: 13337 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 3.0/1
Всего комментариев: 1
1 SergFrale  
0
<a href=http://zmkshop.ru/>фирмы по сварке металлоконструкций</a>

Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика