Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Июль » 5 » Як нараховуються перехідні відпусткові у бухгалтерському обліку?
09:32
Як нараховуються перехідні відпусткові у бухгалтерському обліку?

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Порядок обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки визначено Порядком №100.

Щодо визначення періоду, в якому нараховано перехідні відпусткові у бухгалтерському обліку, і досі є дві протилежні точки зору.

Деякі бухгалтери нараховують такі відпусткові у місяці їх виплати, мотивуючи це тим, що перш ніж виплатити певні доходи, їх слід спочатку нарахувати. Інші бухгалтери вважають, що у цьому випадку порушується принцип відповідності доходів та витрат, установлений ст. 4 Закону про бухоблік: «Для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності у момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів».

Отже, якщо, наприклад, відпусткові розраховані та виплачені у квітні за травень перед відпусткою, нарахувати їх слід у бухгалтерському обліку у травні, щоб не завищувати витрати квітня. Те саме стосується і ПДФО, і ЄСВ, які розраховуються та сплачуються у поточному місяці за наступний. У працедавця в сумі, сплаченій у поточному місяці за наступний, буде переплата, аванс, який закриється нарахуваннями наступного місяця. 


Автор: Кондзелка Марьяна
Источник: «Дебет-Кредит»
Категория: Консультации | Просмотров: 864 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика