Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Август » 21 » Допомога по вагітності та пологах податком на доходи фізичних осіб не обкладається
11:30
Допомога по вагітності та пологах податком на доходи фізичних осіб не обкладається
Незважаючи на те, що виплата допомоги по вагітності та пологам виплачується за рахунок ФСС з ТВП, нарахований на таку допомогу єдиний соціальний внесок сплачує роботодавець за рахунок власних коштів

Що стосується податкового законодавства, то відповідно до підпунтку 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України суми допомоги по вагітності та пологах не входять до складу оподатковуваного доходу, а тому податок на доходи фізичних осіб з таких сум не утримується.

Однак, 1 липня 2013 року набув чинності Закон України від 14.05.2013 р. № 231-VII  «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» відповідно до якого, суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами входять до бази нарахування єдиним соціальним внеском. Це означає, що період перебування у відпустці по вагітності та пологам буде враховуватися до страхового стажу.

Незважаючи на те, що виплата допомоги по вагітності та пологам виплачується за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, нарахований на таку допомогу єдиний соціальний внесок сплачує роботодавець за рахунок власних коштів. Розмір ставки ЄСВ - 33,2% - сплачується за рахунок роботодавця, 2% - утримується з працівника.


Категория: Консультации | Просмотров: 940 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика