Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Апрель » 15 » Дебіторська заборгованість: методи розрахунку резерву сумнівних боргів
23:29
Дебіторська заборгованість: методи розрахунку резерву сумнівних боргів
Класифікація дебіторської заборгованості

   
   Основні поняття, що стосуються дебіторської заборгованості, наведені в п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», затвердженого наказом Мінфіну України від 08.10.99 р. № 237 (далі - П (С) БО 10). Дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату. Дебітори - юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.
   
   Згідно з п. 4 П (С) БО 10 дебіторська заборгованість класифікується за:
   
   - Строками погашення - поточна і довгострокова;
   
   - Ступеня впевненості в погашенні - безнадійна і сумнівна.
   

   До відома
    
   Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.
   
   Довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.
   
   Безнадійна дебіторська заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.
   
   Сумнівний борг - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником.
   
   
                                                                                                                                                      З п. 4 П (С) БО 10

    
   
   З вищенаведених визначень випливає, що заборгованість поділяється на безнадійну і сумнівну виходячи тільки з поточної заборгованості. Відзначимо, що П (С) БО 10 передбачено переведення частини довгострокової заборгованості в поточну. Частина довгострокової дебіторської заборгованості, яка підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, відображається на ту саму дату в складі поточної дебіторської заборгованості (п. 12 П (С) БО 10).
   
   Відповідно до п. 5 П (С) БО 10 «дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума». Тобто при виконанні зазначених умов дебіторська заборгованість може грати роль реального фінансового інструменту.
   
   Дебіторська заборгованість відображається в обліку і звітності підприємства з урахуванням наступних нюансів.
   
   1. Поточна «нормальна» заборгованість, тобто не є сумнівною або безнадійною, визнається одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) або при здійсненні передоплати та оцінюється за первісною вартістю.
   
  2. Безнадійна заборгованість визнається в тому звітному періоді, в якому суб'єкт господарювання отримав інформацію про те, що така заборгованість не буде повернена.
   
 3. Сумнівна заборгованість визнається в тому звітному періоді, в якому виникають сумніви щодо погашення дебіторської заборгованості. Така заборгованість продовжує враховуватися у складі активів до моменту їх визнання безнадійною заборгованістю або погашення (списання).
   
   4. Момент визнання заборгованості довгостроковій П (С) БО 10 не визначений. Але за логікою речей така заборгованість повинна визнаватися у тому звітному періоді, в якому відвантажена продукція (товари, роботи, послуги) або здійснена передоплата.
   
   
Створення і використання резерву сумнівних боргів

   
   У процесі діяльності підприємство може отримувати інформацію, на підставі якої виникає невпевненість у погашенні боржником (боржниками) дебіторської заборгованості. Про це можуть свідчити різні дані, а саме: листування з підприємствами-дебіторами; негативна динаміка погашення заборгованості; відсутність надходження оплат протягом порівняно тривалого періоду часу; дані про несприятливий фінансовий стан контрагента-дебітора і т. д. Саме тому, а також у метою відображення реального фінансового становища виникає необхідність утворення резерву сумнівних боргів (далі - резерв) по дебіторській заборгованості, яка з'являється при відвантаженні продукції (товарів, робіт, послуг). До того ж це відповідає одному з принципів бухгалтерського обліку, а саме принципу обачності.
   
   До відома
    
   Обачність - застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки, які повинні запобігати заниженню оцінки зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства.
   
   
                                                                                                                                     З ст. 4 Закону про бухоблік

    
   
   У пунктах 8 - 10 П (С) БО 10 описані методи розрахунку суми резерву та коефіцієнта сумнівності. Зокрема, згідно з п. 8 П (С) БО 10 сума резерву розраховується за одним із наступних двох методів:
   
   - Метод застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості;
   
   - Метод застосування коефіцієнта сумнівності;
   
   Розглянемо кожен із них докладніше.
   
   
Метод застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості

   
   За цим методом величина резерву визначається на підставі аналізу платоспроможності окремих дебіторів. Такий аналіз можна проводити або на підприємстві, у якого порівняно невелика кількість дебіторів і є дані, що характеризують їх реальний фінансовий стан, або на великому підприємстві, в штаті якого функціонують відповідні служби, наприклад відділ (сектор, група) з контролю за дебіторською заборгованістю, служба економічної безпеки і т. п.
   
   Приклад 1
    
   Інформація про фінансове становище контрагентів-дебіторів підприємства станом на 31.12.2012 р., заснована на даних бухгалтерського обліку розрахунків за відвантажену продукцію, а також відомостей, наданих фахівцями відділу економічної безпеки, приведена в таблиці 1.
    
Таблиця 1
Найменування дебітора
Сума заборгованості, грн.
Дата утворення заборгованості
Інформація про дебітора
ТОВ «Мастак»
1200,00
04.04.2012 р.
Майно підприємства перебуває у податковій заставі
ЗАТ «Мерін»
5400,00
10.05.2012 р.
Підприємство перебуває в стадії ліквідації через банкрутство
ТОВ «Рвач»
2300,00
10.06.2012 р.
Протягом усього часу співробітництва постійно порушувався графік платежів
ПАТ «Паблісіті»
5200,00
20.07.2012 р.
Значне скорочення зони діяльності
Разом
14100,00

   
  Виходячи з наведених даних сума резерву складає 14100,00 грн. Вона підлягає відображенню в обліку у складі витрат у грудні 2012 року.
   
   
Метод застосування коефіцієнта сумнівності

   
  
У разі застосування даного методу величина резерву визначається як добуток суми залишку дебіторської заборгованості на початок періоду на коефіцієнт сумнівності.
   
    Коефіцієнт сумнівності розраховується одним із таких способів:
   
    - Класифікації дебіторської заборгованості за строками непогашення;
   
    - Визначення питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході;
   
    - Визначення середньої питомої ваги дебіторської заборгованості, списаної протягом періоду в загальній сумі дебіторської заборгованості на початок відповідного періоду за попередні 3 - 5 років.
   
    Порядок розрахунку резерву на основі класифікації дебіторської заборгованості розглянуто в прикладі 2.
   
   Приклад 2
    
   З метою визначення коефіцієнта сумнівності підприємство проаналізувало дані за 2012 рік, а саме співвідношення сум фактично списаної безнадійної дебіторської заборгованості до загальних сумах дебіторської заборгованості на кінець попереднього місяця протягом року. При цьому залежно від строків непогашення заборгованість розділена на 4 групи:
   
  
1 група - заборгованість, термін непогашення якої становить до 30 днів;
   
    2 група - термін непогашення від 31 до 60 днів;
   
    3 група - термін непогашення від 61 до 90 днів;
   
    4 група - термін непогашення більше 90 днів.
   

 
   Коефіцієнт сумнівності (Кс) відповідної групи розраховується за формулою:
   
   
Кс = (SБзн : Дзн) : i,

   
   
де Бзн - сума фактично списаної дебіторської заборгованості відповідної групи за кожен з місяців обраного періоду (у нашому прикладі - за рік);
   
    Дзн - сума дебіторської заборгованості відповідної групи на кінець кожного з місяців обраного періоду;
   
    i - кількість місяців в обраному періоді.
   
    Розрахуємо КС для кожної групи заборгованості.
   
  
   Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається у звіті про фінансові результати у складі інших операційних витрат.
    
   П (С) БО 10 передбачено створення резерву тільки по заборгованості, пов'язаної з реалізацією продукції. На думку автора, при веденні управлінського обліку цілком обгрунтовано створення резерву по дебіторській заборгованості іншого характеру, наприклад по здійснення передоплати (авансами виданими). Принципи та методи розрахунку аналогічні вищенаведеним.
Просмотров: 3339 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 2.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика