Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Февраль » 24 » Авансові внески: від теорії до практики
11:19
Авансові внески: від теорії до практики

Верховна Рада України внесла кардинальні зміни до порядку нарахування і сплати податку на прибуток. На щастя, необхідність сплачувати авансові внески стосується не всіх платників податку, але багатьом все ж таки доведеться втілювати законодавчу теорію на практиці.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 7 травня 2012 р. № 5083-VI (далі — Закон № 5083), яким внесено зміни до порядку нарахування і сплати податку на прибуток, набрав чинності з 1 січня 2013 року.

Цей Закон передбачає зміни до п. 57.1 Податкового кодексу України (ПК), який доповнено сімома абзацами. Суть доповнень полягає в такому:

• починаючи з 1 січня 2013 року платники нараховують і сплачують податок на прибуток за результатами фінансово-господарської діяльності за звітний (податковий) рік, що дорівнює календарному року;

• введено річну декларацію з податку на прибуток, у якій відображають податкові зобов’язання платника податку;

• запроваджено нарахування та сплату авансових внесків з податку на прибуток, але не для всіх платників.

Нагадаємо, що раніше платники податку на прибуток подавали декларацію щокварталу: за наслідками діяльності за перший квартал, півріччя, 9 місяців і за рік. У разі наявності прибутку від господарської діяльності вони сплачували податок на прибуток за зазначені звітні (податкові) періоди, тобто чотири рази на рік.

Тепер обов’язок нараховувати і сплачувати авансові внески виникає у всіх платників, у яких доходи, що їх враховують під час визначення об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період перевищують 10 млн грн (за винятком деяких категорій платників). При цьому дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків встановлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому визначено граничний строк подання річної податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік, до місяця подання податкової декларації за поточний звітний (податковий) рік.

 

Без авансових внесків

У пункті 57.1 ПК передбачено, що окремі категорії платників не вважаються платниками авансового внеску з податку на прибуток. До них належать:

1. Новостворені. Для сплати авансових внесків новоствореними вважають платників, що пройшли державну реєстрацію і взяті на облік як платники податку на прибуток в органах державної податкової служби протягом року, в якому передбачена сплата авансових внесків. Наприклад: підприємство у 2013 році пройшло державну реєстрацію і взяте на облік як платник податку на прибуток в органі державної податкової служби. Таке підприємство вважається новоствореним і звільняється від сплати авансових внесків у 2013 році.

До новостворених також віднесено платників, що пройшли державну реєстрацію і взяті на облік як платники податку на прибуток в органах ДПС протягом IV кварталу року, що передує звітному (див. відповідь на запитання 4 Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженої наказом ДПС України від 21 грудня 2012 р. № 1171, даліУзагальнююча консультація № 1171).

2. Виробники сільськогосподарської продукції. Відповідно до ст. 155 та з огляду на вимоги п. 209.6 ПК для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільгосппродукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва, виробленої ними на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, за попередній звітний (податковий) рік перевищує 50% загальної суми доходу.

Зазначеним сільгоспвиробникам і раніше було встановлено особливий податковий період. Так, відповідно до пп. 152.9.1 ПК для виробників сільгосппродукції, визначених у ст. 155 ПК, річний звітний (податковий) період починається з 1 липня поточного року і закінчується 30 червня наступного звітного року. Річним періодом для них, наприклад, зараз є час від 1 липня 2012 року до 30 червня 2013 року. Таким чином, щодо звітності й сплати податку на прибуток для цієї категорії платників нічого не змінилося.

3. Неприбуткові установи (організації). Представники цієї категорії відповідно до п. 157.11 ПК будуть сплачувати податок на прибуток лише в тому випадку, якщо отримуватимуть доходи з інших джерел, ніж передбачені в п. 157.2–157.9 ПК, тобто доходи, які не звільняються від оподаткування.

4. Платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період є меншими або дорівнюють 10 млн гривень.

5. Платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються під час визначення об'єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період перевищують 10 млн грн, і які за підсумками такого звітного періоду не отримали прибутку або отримали збиток, податкових зобов'язань не нараховували і не мали базового показника для визначення авансових внесків у наступному році (див. відповідь на запитання 4 Узагальнюючої консультації № 1171).

Зазначені категорії платників подають декларацію за рік і, за наявності прибутку від господарської діяльності, сплачують податок на прибуток один раз на рік у сумі, зазначеній у декларації.

 

Податковий кодекс відносить до новостворених платників податку також платників, що пройшли державну реєстрацію та взяті на облік як платники податку на прибуток в органах державної податкової служби протягом IV кварталу року, що передує звітному.

 

База нарахування авансових внесків

Для визначення доходу платника податку, який має сплачувати авансові внески, беруться такі показники декларації з податку на прибуток:

для підприємств і відокремлених структурних підрозділів, що сплачують податок на прибуток самостійно, — значення рядка 01 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом Мінфіну України від 28 вересня 2011 р. № 1213 (даліДекларація № 1213);

для банківських установ — значення рядка 01 Податкової декларації з податку на прибуток банку, затвердженої наказом Мінфіну України від 21 грудня 2011 р. № 1683 (даліДекларація № 1683);

для договорів про спільну діяльність — значення рядка 01 Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затвердженої наказом Мінфіну України від 28 жовтня 2011 р. № 1352 (даліДекларація № 1352);

для страхових організацій — сумарне значення рядків 01 та 05 Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, затвердженої наказом Мінфіну України від 22 червня 2012 р. № 759 (даліДекларація № 759);

для постійного представництва нерезидента — значення рядка 01 Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який проводить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності та Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток постійного представництва нерезидента, що здійснює орган державної податкової служби, затверджених наказом ДПА України від 28 лютого 2011 р. № 115.

Для структурних підрозділів, які сплачують податок на прибуток консолідовано, беруться такі показники:

• підприємства — значення рядка 01 Декларації № 1213 головного підприємства;

• банківських установ — значення рядка 01 Декларації № 1683 головного банку;

• страхових організацій — сумарне значення рядків 01 та 05 Декларації № 759 головної страхової компанії.

 

Сплата авансових внесків у 2013 році

Для сплати авансових внесків у 2013 році базовим показником для їх нарахування буде 2012 рік.

Авансові внески на місяць становлять 1/12 частину податку на прибуток, визначеного платником у декларації за 2012 рік. Початок сплати авансових внесків згідно зі змінами, внесеними Законом № 5083, — березень 2013 року. Отже, починаючи з березня 2013 року авансові внески сплачують не пізніше 30 числа звітного місяця.

Але законодавець передбачив сплату авансових внесків у січні й лютому 2013 року, запровадивши для них особливий порядок нарахування та сплати.

Так, абзацом 2 п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК передбачено, що в січні та лютому 2013 року авансові внески з податку на прибуток розраховують у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року. Для розрахунку з Декларації № 1213 за 9 місяців 2012 року беруть показник рядка 14 «Податок на прибуток за звітний (податковий) період» і ділять на 9.

Авансовий внесок у січні та лютому 2013 року, який становить 1/9 частину податку на прибуток за 9 місяців 2012 року, сплачується протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. З огляду на те, що 20 січня 2013 року — неділя, авансові внески сплачують не пізніше за 18 січня і 20 лютого 2013 року відповідно.

Для розрахунку 1/9 податку на прибуток для сплати авансового внеску в січні — лютому 2013 року враховують такі показники податкової звітності за 9 місяців 2012 року:

для підприємств — сумарне значення рядків 14 та 20 Декларації № 1213;

для банківських установ — сумарне значення рядків 15 та 18 Декларації № 1683;

для договорів про спільну діяльність — значення рядка 10 Декларації № 1352;

для страхових організацій — сумарне значення рядків 13 та 17 Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, затвердженої наказом ДПА України від 21 лютого 2011 р. № 97;

для відокремлених підрозділів, що сплачують податок на прибуток консолідовано, — сумарне значення граф 6 та 9 рядка 2 Розрахунку податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПА України від 24 січня 2001 р. № 36;

для постійного представництва нерезидента — значення рядка 09 Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності, або значення рядка 08 Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток постійного представництва нерезидента, що здійснюється органом державної податкової служби.

Слід зауважити, що ставка податку на прибуток, яку застосовують для розрахунку цього податку за наслідками діяльності за 2012 рік, становить 21% (див. абзац другий п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК).

За наслідками діяльності за 2012 рік подають річну податкову декларацію не пізніше 11 лютого 2013 року, тобто у строк, передбачений для квартального податкового періоду, — протягом 40 днів після закінчення звітного періоду (див. відповідь на запитання 8 Узагальнюючої консультації № 1171). А от сплачувати податок на прибуток за 2012 рік, на думку податківців, слід не пізніше 19 лютого 2013 року (див. відповідь на запитання 8 Узагальнюючої консультації № 1171). Хоча, якщо порахувати 10 днів, які надаються платникові для сплати податкового зобов’язання, останній строк сплати припадає на 21 лютого 2013 року (див. п. 57.1 ПК). Нагадаємо, що ставка податку на прибуток становить 21%.

 

У 2013 році авансові внески на місяць становлять 1/12 частину суми податку на прибуток, визначену платником у декларації за 2012 рік.

 

Сплата авансових внесків у 2014 році

Ставка податку на прибуток у 2013 році становить 19%, за такою ставкою і розраховуватимуть авансові внески, які платитимуть наступного, 2014 року.

Податкову декларацію з податку на прибуток за 2013 рік подаватимуть протягом 60 днів із дня закінчення звітного року. Оскільки 1 березня 2014 року припадає на суботу (вихідний день), подання декларації переноситься на перший робочий день після вихідного, тобто на 3 березня 2014 року.

Податкове зобов’язання з податку на прибуток, визначене платником у податковій декларації за 2013 рік, підлягає сплаті не пізніше 13 березня 2014 року.

 

Відповідальність

Оскільки авансові внески вважаються узгодженим податковим зобов’язанням (розрахунок авансових внесків подають разом із річною декларацією з прибутку), то за їх несплату передбачено відповідальність так само, як і за несплату податку на прибуток.

Так, якщо платник податку не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємства протягом строків, визначених ПК, такого платника притягують до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах (див. п. 126.1 ПК):

• у разі затримки до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — 10% погашеної суми податкового боргу;

• у разі затримки понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — 20% погашеної суми податкового боргу.

Найбільш неприємним є те, що несплачена сума авансових внесків після спливу строків сплати стає податковим боргом і підлягає стягненню з платника в порядку, визначеному ПК.

 

Оптимізація оподаткування

Підприємствам, у яких обсяги виробництва (продажів) за рік становлять суму до 20 млн грн, доцільніше оптимізувати оподаткування, перейшовши на спрощену систему оподаткування.

До спрощеної системи оподаткування внесено зміни, зокрема, запроваджено нову, шосту, групу платників єдиного податку. До шостої групи належать юридичні особи, суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 млн грн (див. абзац 6 п. 291.4 ПК). Кількість працівників такого єдиноподатника спочатку була обмежена 50 особами. Але Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20 листопада 2012 р. № 5503-VI (що набрав чинності 4 січня 2013 року, далі — Закон № 5503,) скасував обмеження щодо кількості працівників у платника єдиного податку шостої групи.

Ставки єдиного податку для шостої групи єдиноподатників становлять: 5% доходу в разі сплати ПДВ та 7% доходу в разі включення ПДВ до складу єдиного податку (див. пп. 293.3.2 ПК). Тобто, ставки зменшено (із 7% до 5% — в разі сплати ПДВ та із 10% до 7% — без ПДВ). Ці зміни внесено згідно із Законом № 5503.

Платникам податку на прибуток, у яких дохід за попередній календарний рік становить менше ніж 5 млн гривень, також може бути доцільно перейти на спрощену систему оподаткування. Вони мають право стати платниками єдиного податку четвертої групи, до якої належать юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають таким вимогам: обсяг доходу не перевищує 5 млн гривень і середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб (абзац 4 п. 291.4 ПК). Ставки єдиного податку становитимуть: 3% доходу — в разі сплати ПДВ і 5% доходу — в разі включення ПДВ до складу єдиного податку (пп. 293.3.1 ПК).

 

Строки сплати авансових внесків протягом січня 2013 року — лютого 2014 року

 

Місяць

Граничний строк сплати

Січень 2013 р.

18 січня 2013 р.

Лютий 2013 р.

20 лютого 2013 р.

Березень 2013 р.

29 березня 2013 р.

Квітень 2013 р.

30 квітня 2013 р.

Травень 2013 р.

30 травня 2013 р.

Червень 2013 р.

27 червня 2013 р.

Липень 2013 р.

30 липня 2013 р.

Серпень 2013 р.

30 серпня 2013 р.

Вересень 2013 р.

30 вересня 2013 р.

Жовтень 2013 р.

30 жовтня 2013 р.

Листопад 2013 р.

29 листопада 2013 р.

Грудень 2013 р.

30 грудня 2013 р.

Січень 2014 р.

30 січня 2014 р.

Лютий 2014 р.

28 лютого 2014 р.

Просмотров: 1229 | Добавил: Pantevg | Теги: налог на прибыль | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика