Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2014 » Июнь » 23 » Виписуємо податкову накладну на частину авансу
09:13
Виписуємо податкову накладну на частину авансу

Вимоги щодо складання податкової накладної встановлені статтею 201 Податкового кодексу України (ПК) та Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом МДЗ від 14.01.2014 № 10.

Податкова накладна є податковим документом, який одночасно відображається у податкових зобов’язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця. При цьому право на нарахування ПДВ та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники цього податку.

Податкова накладна складається у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця.

Нагадаємо, що податкові зобов’язання продавця так само, як і податковий кредит у покупця, виникають за правилом першої події: або на дату отримання коштів від покупця, або на дату відвантаження товарів, виконання робіт. А за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб’єкти підприємницької діяльності можуть застосовувати касовий метод податкового обліку (п. 187.1 ПК).

У разі часткового постачання товарів/послуг або отримання попередньої оплати (авансу) податкова накладна складається на кожне часткове постачання або на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок продавця як аванс (п. 201.7 ПК).

При надходженні авансу в іноземній валюті такі кошти слід перерахувати в гривні за курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Отже, податкова накладна виписується виконавцем робіт на кожну частину отриманого авансу.

Оскільки в ситуації, що розглядається, підрядник двічі отримує від замовника кошти, такі кошти вважаються попередньою (авансовою) оплатою частини вартості робіт.

У такому разі підрядник (виконавець робіт) має виписати дві податкові накладні:

  • першу — на частину авансу, отриманого за рахунок кредиту банку, у т. ч. ПДВ;
  • другу — на залишок авансу, отриманого від замовника згідно з договором, у т. ч. ПДВ.

При цьому слід пам’ятати, що в обох податкових накладних відображається ПДВ. Крім того, у графі 6 кожної податкової накладної вказується відповідна частка оплачених робіт у вигляді десяткового дробу (наприклад, «0,8» та «0,2»).

Категория: Консультации | Просмотров: 1644 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика