Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2014 » Август » 7 » Уряд оприлюднив нову концепцію оподаткування
15:41
Уряд оприлюднив нову концепцію оподаткування

Головна ідея нової концепції оподаткування – зменшення кількості податків, зниження рівня оподаткування, спрощення системи бухгалтерської  звітності та гармонізація її з міжнародними стандартами.

Як заявив 7 серпня під час брифінгу міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, для залучення інвестицій в Україну необхідно запропонувати кращі умови оподаткування. Нова концепція оприлюднена на сайті міністерства доходів, громадськість та предстаників бізнесу запрошують до обговорення, яке триватиме протягом місяця.

За словами міністра, концепція "консервативна та обережна" – для того, щоб не зменшились бюджетні надходження, але зменшився тиск на бізнес та з’явилась можливість вивести зарплати з тіні. Шеремета сподівається, що вже у вересні остаточний проект закону про економічне зростання буде винесено на розгляд Верховної Ради України. Якщо він буде прийнятий, то новий бюджет буде формуватися вже згідно з новим податковим законодавством, яке вступить у дію з 1 січня 2015 року. За таких умов, перших результатів реформи варто очікувати не раніше ніж за півроку.

Основні зміни:  

1. Відповідно до запропонованої податкової реформи, в Україні буде скорочено кількість податків з 22 до 9.

2. Скасовуються: збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності (його сьогодні сплачують 123 тис. платників); збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

3. Децентралізація бюджету - частина податків переводяться із загальнодержавних до місцевих. Вже зараз пропонують  податок на нерухоме майно та фіксований сільськогосподарський податок залишати на місцях. Крім того, продовжують обговорення про те, щоб екологічний податок також залишався в місцевому бюджеті. Міністр також виступає за те, щоб податок на доходи фізичних осіб став місцевим, але це також наразі на обговоренні.

4. Гармонізація фінансового обліку та податкового. З метою скасування податкового обліку і забезпечення ведення єдиного бухгалтерського обліку запропоновано реформувати податок на прибуток підприємств. В якості об’єкта оподаткування буде виступати фінансовий результат, скоригований лише на 3 податкові різниці замість 49: амортизація, резерви, фінансові операції.  

Як пояснив Павло Шеремета, фактично це означатиме, що можна не вести податковий облік і декларувати прибуток за міжнародними стандартами. Тобто в  якості об’єкта оподаткування буде виступати лише фінансовий результат.

Змін у спрощеній системі оподаткування наразі не очікується – тобто змін для фізичних осіб підприємців не буде.

5. Зміни в оподаткуванні заробітної плати.  Нова концепція має сприяти виведенню зарплат з тіні завдяки іншій системі нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ). Якщо раніше ЄСВ нараховувався на всю нараховану зарплату, то тепер пропонують два варіанти - 37% або 41% нараховувати лише на мінімальну зарплату, а 19% або 15% на суму, що перевищує мінімум.

Наприклад, згідно з діючим законодавством, роботодавець, з умовно нарахованої зарплати у 10 тис. грн, сплачує податок 3,7 тис. грн. За нової системи, ця сума буде становити 2,2 тис.грн або 1,9 тис. грн.

Зі сплати ЄСВ на сьогодні надходження до бюджету складають 189 млрд грн.  У випадку прийняття нової концепції вони зменшаться до 143,5 млрд грн або 141,1 млрд грн.

6. Зміни в нарахуванні податку на доходи фізичних осіб натомість мають збільшити надходження до бюджету від 4,3 до 25%.  Сьогодні ця сума становить 58,9 млрд грн. Наразі є 6 моделей змін. Основні розглядають, в різних варіаціях, збільшеня ставки ПДФО до 25% з доходів у понад 17 мінімальних заробітних плат. При цьому це нарахування буде стосуватися лише частини перевищення. Дохід у розмірі від 10 до 17 мінімальних зарплат оподатковуватиметься за ставкою 20%, а до 10 – 15%. (У 2014 році 10 мінімальних зарплат становить 12 180 грн).  

7. Також пропонується уніфікація ставок ПДФО для всіх видів пасивних доходів, зокрема дивідендів, замість ставки 5% застосовувати ставку 15%. 

Категория: Новости законодательства | Просмотров: 1191 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика