Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Январь » 31 » Поворотня фінансова допомога для єдинника: облікові нюанси.
23:12
Поворотня фінансова допомога для єдинника: облікові нюанси.

Інколи платники єдиного податку для забезпечення безперебійності господарської діяльності можуть брати поворотню фінансову допомогу (далі – ПФД) у інших підприємців або підприємств. За суттю така допомога є не що інше як вид позики. В ст.. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона надає іншій стороні грошові кошти і позичальник повинен повернути позикодавцеві цю суму через певний термін. В ст.. 1048 ЦКУ зазначено, що позикодавець має право на отримання процентів від суми позики, якщо інше не встановлене законом або укладеним договором. Якщо в договорі не вказано розмір процентів то їх визначають на рівні облікової ставки НБУ. Якщо ви не хочете сплачувати відсотки, то про це треба вказати в договорі, інакше можуть виникнути неприємності в обох сторін.

ПКУ трактує ПФД як суму коштів, що надійшла платнику податків у користування згідно договору який не  передбачає нарахування відсотків та є обов’язковою до повернення. Проблему для єдинників становить пп3 ст 292.11 ПКУ де написано, що до складу дохода єдинника не включається сума ПФД наданної на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців із дня їїотримання.

Якщо розмірковувати логічно, то сума отриманої ПФД якщо вона навіть повернена більше ніж через 12 місяців не повинна зараховуватись до складу доходів єдинники, але вищезазначена стаття ПКУ руйную усю логічність і податківці бачать дохід єдинника в сумі не поверненної  в 12 місячний термін ПФД.

Отже, якщо єдинник бачить, що йому не вдасться вчасно повернути ПФД, то йому можна порадити повернути її та взятии за новим договором позики.

Просмотров: 1376 | Добавил: Pantevg | Теги: Единый налог | Рейтинг: 2.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика