Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Март » 13 » Податкова декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця
09:15
Податкова декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця
Як відомо, починаючи з 1-го кварталу 2012 року фізособи-підприємці, які сплачують єдиний податок, подають до податкової служби нову звітність з цього податку. Податкова декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця (податкова декларація платника єдиного податку - фізічної особини - підпріємця) затверджена наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688. Завантажити бланк декларації можна в кінці статті.
   
   Хто подає декларацію?
   
   Декларація надається всіма ФОП-єдинщиками, незалежно від того, до якої групи вони належать - форма декларації одна для всіх трьох груп.
   
   Звітний період та строки подачі
   
   Що стосується звітного періоду та строків подання декларації, для підприємців з різних груп вони будуть відрізнятися:
   
   1. Платники єдиного податку першої групи подають декларацію раз на рік (п. 296. 2 Податкового кодексу (ПКУ)). Термін - протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (п.п. 49.18.3, п. 296.2 ПКУ). Таким чином, єдинники з першої групи вперше повинні будуть подати декларацію в 2013-му році за звітний період «2012-й рік». Звичайно, якщо вони не перевищать величину граничного доходу для своєї групи (або не порушать інші критерії, встановлені ПКУ для першої групи), або не вирішать добровільно перейти в іншу групу. У цьому випадку декларацію необхідно буде подавати щоквартально (п.п. 296.5.1 ПКУ).
   
   2. Для платників єдиного податку другої та третьої груп звітними періодами є квартал, півріччя, три квартали та рік (п. 296.3, п. 296.7 ПКУ). Термін подачі - протягом 40 календарних днів після закінчення звітного періоду (п.п. 49.18.3, п. 296.3 ПКУ). Декларація за 1-й квартал 2012 року подається до 10 травня включно.
   
   Податковим кодексом (п. 296.8) передбачено, що для отримання довідки про доходи єдинник може надати декларацію за період, відмінний від вищевказаних. Але це - справа суто добровільна. У формі декларації для цієї мети передбачено поле «місяць», в поясненні до якого Мінфін вказав, що декларація в даному випадку складається наростаючим підсумком. Тобто - за період з початку року по зазначений у відповідному полі місяць включно.
   
   Порядок надання
   
   Декларація може бути надана (49.3 ПКУ):
   
   - Особисто підприємцем або уповноваженою ним особою;
   
   - Поштою з повідомленням про вручення та описом вкладеного;
   
   - Електронною поштою - за умови наявності у ПП електронного цифрового підпису.
   
   Якщо декларація посилається поштою, відправити її потрібно не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну здачі.
   
   Як заповнити декларацію?
   
   Декларація складається із шести розділів. У першому розділі підприємець вказує загальні відомості про себе. З наступних трьох розділів заповнюється тільки один (в інших ставляться прочерки), який саме - залежить від групи, до якої належить ПП-єдинник:
   
   II - 1-я група;
   
   III - 2-а група;
   
   IV - 3-я група.
   
   У розділі V відображаються зобов'язання за єдиним податком. Розділ VI присвячений виправлення помилок, допущених у раніше поданих деклараціях.
   
   Розглянемо більш докладно алгоритм заповнення декларації.
   
   Раздел I. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ
   
   1. У полі «Тип податкової декларації» ставимо відмітку Х у відповідній клітині:
   
   - «звітна» — якщо декларація подається за даний звітний період перший раз;
   
   - «звітна нова» — звітність надається до закінчення граничного терміну здачі з новими (виправленими) показниками за поточний звітний період;
   
   - «уточнююча» — після закінчення граничного строку виправляються помилки за небудь (не обов'язково останній) звітний період;
   
   - «довідково*» — якщо декларація подається за «нестандартний» період для отримання підприємцем довідки про доходи (див. вище).
   
   2. «Звітний (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація» — проставляємо відмітку Х в полі, відповідному періоду, за який подається звітність.
   
   3. «Реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи – підприємця» — вписуємо ідентифікаційний номер фізичної особи - підприємця.
   
   4. 
У полі «Податкова адреса (місце проживання) платника податку» електронна адреса та номер факсу вказуються за бажанням. Всі інші реквізити є обов'язковими для заповнення.
   
   5. «Найменування органу державної податкової служби, до якого подається податкова декларація» — записуємо назву органу податкової служби, куди подається декларація.
   
   6. «Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді». Коди і назви видів діяльності, якщо перехід на новий КВЕД (ДК 009:2010) ще не відбувся, вказуємо за старим КВЕД (ДК 009:2005).
   
   До відома: у своєму листі від 30.12.2011 р. № 10974/7/18-3017 ДПС заборонила органам податкової служби на місцях вимагати впродовж 2012 року від платників інформацію по новому КВЕД. У той же час, якщо підприємець перейшов на ДК 009:2010, на думку автора, коди і назви видів діяльності необхідно відображати відповідно до нового класифікатора.
   
   7. «Фактична чисельність працівників у звітному періоді». Здесь вказується кількість найманих працівників, з якими підприємцем у звітному періоді укладено трудові договори. При розрахунку даного показника не враховуються працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку (п.п. 291.4.1 ПКУ).
   
   Розділи II-IV
   
   1. Суми в декларації відображаються в гривнях без копійок.
   
   2. Підприємці 1-й і 2-ї груп у таблиці «Щомісячні авансові внески» показують суми єдиного податку, ктор були сплачені в кожному місяці звітного періоду. На відміну від старого звіту, реквізити платіжних документів вказувати в декларації не потрібно.
   
   3. «Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України…» (стр. 01 и 06). Як випливає з назви рядків, тут вказується сума доходу, отриманого підприємцем (1-й або 2-ї груп) у звітному періоді. Щоб правильно визначити суму доходу, необхідно керуватися ст. 292 ПКУ. 
    Докладніше про те, які суми включаються в дохід єдиноподатника, а що не належить до доходів: Дохід платника єдиного податку.
 
    Відзначимо тільки, що дохід від продажу товарів, робіт, послуг визнається на дату надходження грошей на поточний рахунок або в касу (п. 292.6 ПКУ).
   
    Все сказане вище в даному пункті стосується також єдиноподатника з 3-ї групи, який заповнює рядки 11 і 12 розділу IV декларації
:
   
   - «сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3 відсотки» (стр.11);
   
   - «сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 відсотків» (стр. 12).
   
   4. «Сума доходу, що перевищує обсяги…» (стр. 02, 07, 13). У цих рядках відображається сума, яка перевищує величину граничного доходу, встановленого п. 291.4 Кодексу для платників кожної з 3-х груп на календарний рік:
   
    - 1-я група - 150 тис. грн.;
   
    - 2-а група - 1 млн. грн.;
   
    - 3-я група - 3 млн. грн.
   
    Докладніше про наслідки перевищення єдинником граничного доходу: Перевищення граничного доходу платником єдиного податку.
   
   5. «Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді» (стр. 03 и 08). Тут платники 1-й і 2-ї груп вказують суму доходу, отриманого від діяльності, яка не зазначена в свідоцтві платника єдиного податку. Якщо такий був у звітному періоді, єдиноподатник «злітає» зі спрощеної системи з першого числа місяця, наступного за звітним періодом (абз. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Мало того, такий дохід оподатковується за ставкою 15% (абз. 2 п. 293.4 ПКУ).
   
   6. «Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді» (стр. 04, 09, 14). У цих рядках вказується сума доходів, отриманих з використанням негрошовій форми розрахунків (наприклад, від бартерних операцій). Наслідки отримання таких доходів будуть для єдинника також плачевними: 
 1) Весь дохід, отриманий з використанням негрошовій форми розрахунків, оподатковується за ставкою 15% (абз. 3 п. 293.4 ПКУ).
 
    2) Починаючи з місяця, наступного за податковим періодом, у якому застосована негрошова форма розрахунків, платник єдиного податку зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування (абз. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ)
.
   
   7. «Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді» (стр. 05, 10, 15).
   
   Докладніше про види діяльності, які не можуть здійснюватися на спрощеній системі оподаткування: Єдиний податок: види діяльності, заборонені для платників 
    Результат отримання доходів, які підлягають відображенню в цих рядках, буде аналогічним описаному в пунктах 5 і 6:
 
    - Оподаткування доходу за ставкою 15% (абз. 4 п. 293.4 ПКУ);
 
    - Перехід на загальну систему (абз. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ)
.
   
   Розділ V «ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ»
   
   Цей розділ не заповнюється, якщо декларація подається добровільно за «нестандартний період» (див. вище). 
    Рядки 16-22 даного розділу заповнюються за формулами, які вказані в назві рядків. Зверніть увагу на наступне:
 
    1) У рядку 20 відображається сума єдиного податку наростаючим підсумком з початку року.
 
    2) У рядок 21 з декларації за попередній період переноситься сума податку за попередній період.
 
    3) У рядку 22 вказуємо податок, який потрібно заплатити за результатами звітного періоду. Показник розраховується за формулою: р. 20 - р. 21.
 
    Підприємці 1-2 груп, які не перевищили граничний дохід і не займалися видами діяльності, не вказаними у свідоцтві або забороненими для єдинника, рядки 17 - 22 не заповнюють. Вони лише вказують в рядку 16 суму отриманого у звітному періоді доходу
.
   
   
Розділ VI ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ У ЗВ’ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК
   
   Цей розділ заповнюється тільки в тому випадку, якщо підприємець виправляє помилку в раніше поданій декларації. Згідно з п. 50.1 ПКУ самостійно виявлена ​​помилка в декларації може бути виправлена ​​двома способами:       - Шляхом подання уточнюючого розрахунку (в нашому випадку - декларація за тією самою формою, тільки з відміткою «уточнююча») за період, в якому була допущена помилка; 
   - У поточній декларації.
 
   При цьому, якщо помилка призвела до недоплати податку, необхідно сплатити штраф:
 
   - 3% від недоплаченої суми - у разі надання уточнюючої декларації;
 
   - 5% - якщо помилка виправляється в поточній декларації.
 
   Крім штрафу сплачується пеня. Детальніше: Пеня в Податковому кодексі
 
   Отже, якщо підприємець виправляє помилку:
 
   - У рядку 23 він показує суму єдиного податку, яка була фактично відображена в декларації за виправляємо період;
 
   - У рядку 24 - вказує правильну суму;
 
   - Суму податку, яку необхідно доплатити, відображає в рядку 25;
 
   - Суму, на яку потрібно зменшити нарахований податок - у рядку 26;
 
   - Якщо помилка призвела до недоплати податку, розраховує суму штрафу (3 або 5%, див. вище) і записує її в рядок 27 декларації;
 
   - У рядку 28 відображає суму пені, порахувавши згідно п.п. 129.1.2 і абз. 2 п. 129.4 ПКУ.
 
   Інша інформація
 
   У кінці форми у відповідних полях необхідно:
 
   - Вказати дату подання декларації;
 
   - Поставити підпис;
 
   - Вписати ініціали та прізвище підприємця.
   
   Також, незрозуміло навіщо - адже ці дані і так вже є в розділі
 ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ – у полі «реєстраційний номер облікової картки платника податків» нужно продублювати ідентифікаційний номер фізособи-єдинника. 
    Приклади заповнення декларації
   
    1. Приклад заповнення розділу 
I. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

2. Приклад заповнення декларації за 1-й квартал 2012 р. Підприємці-єдинником 2-ї групи. Сума доходу, отриманого в звітному періоді - 230 000 грн. Дохід від видів діяльності, не зазначених у свідоцтві, або заборонених для спрощеної системи, отриманий не був, негрошові розрахунки не проводилися.

У всіх рядках розділів II і IV єдиноподатник 2-ї групи ставить прочерки.
   
    3. Приклад заповнення декларації за 1-й квартал 2012 р. Підприємці-єдинником 3-ї групи. Сума доходу, отриманого в звітному періоді - 300 000 грн. Ставка єдиного податку - 5%. Дохід від видів діяльності, заборонених для спрощеної системи, отриманий не був, негрошові розрахунки не проводилися.




У всіх рядках розділів II і III єдиноподатник 3-ї групи ставить прочерки.
Просмотров: 9629 | Добавил: Pantevg | Теги: Единый налог | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика