Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2015 » Март » 2 » Паспортний "сервіс" по-українськи: немає куди поспішати
13:54
Паспортний "сервіс" по-українськи: немає куди поспішати

Зато мы делаем ракеты
И перекрыли Енисей,
А также в области балета
Мы впереди планеты всей.

Порівняння молдовського та українського біометричних паспортів – тема не нова, але від того вона не втратила актуальність.

Перший документ вже став історією успіху – громадяни Молдови з "біопаспортами" з весни 2014 року можуть їздити до Євросоюзу без віз. Другий, як нам обіцяє влада, принесе країні перемогу найближчим часом – Київ упевнений, що травневий саміт в Ризі буде успішним, і вже до кінця поточного року безвізовий режим запрацює і для України.

Поки, щоправда, паспортна історія супроводжується "фейлами" з боку уряду. Але то таке, потерпимо, лише б згодом все владналося...

Але достатньо "копнути" трохи глибше, як одразу виявляється, що від рівня "молдован" нас відокремлюють додаткові ступені.

І про те, щоб надолужити відставання, влада, схоже, не дуже замислюється.

"Терміновий паспорт" по-українськи

Запуск виробництва біометричних документів з початку 2015 року відбувся з великою помпою. Прем'єр Яценюк і президент Порошенко оголосили, що тим самим вони "усунули останню перешкоду" на шляху до візової лібералізації.

Це саме по собі є неправдою – експерти чудово знають, що запуск біопаспортів – лише одна з умов з боку ЄС на шляху до безвізового режиму. Та й для Кабміну, всупереч заявам Яценюка, це не є секретом, як випливає з нещодавно оприлюдненого звіту уряду.

Тим не менш, "біометрична" складова – важлива частина плану дій візової лібералізації. Наприкінці лютого Київ мала відвідати експертна місія ЄС, завдання якої – з'ясувати, як на практиці Україна проводить видачу паспортів.

Оцінили це й ми – у порівнянні з Молдовою.

Представляємо вашій увазі цікаве фото. Цей документ висить на інформаційному стенді одного з молдовських паспортних столів у Кишиневі.

На фото – термін та вартість виготовлення біометричного закордонного паспорта. "Ore" в перекладі означає "годину", "zile" – "день".

Так, ви не помиляєтеся. Йдеться про лічені години!

Тарифи на виготовлення паспорта для повнолітніх.  100 молдавських лей = 4.84 EUR
Для перегляду всього прайсу натисніть на посилання

Найтерміновіше виготовити паспорт в одному з відділень Кишинева можна за три години(!), підтверджує веб-сайт молдовського "регістру" (займається видачею документів, що засвідчують особу).

І це – в держструктурі, на цілком законних засадах, без участі "посередників". Нехай дорожче, але технологічно така можливість є, якщо заявник готовий не дивитися на цінник.

Іноді термінове виготовлення паспорта – життєво важливе, нагадує сайт молдовського паспортного підприємства. І надає знижки. Немовлятам, яких потрібно терміново вивезти з країни на лікування, паспорт зроблять за три години і безкоштовно.

Для тих, хто поспішає, але не настільки, є інші варіанти – за 6 годин (у столиці), за 24 години (майже у всіх відділеннях країни), а також за 5, 10, 15 днів.

А тепер порівняймо зі "швидкістю по-українськи". У нас термінове виготовлення забирає 7 робочих днів, тобто, як правило, 9–11 календарних.

"Швидкий" закордонний паспорт в Україні коштує в півтора рази дорожче за "звичайний", з 30-денним оформленням (775 грн проти 518 грн)

В Кишиневі, як і в Києві, є можливість виготовити документи за 30 календарних днів. Термінові варіанти у Молдові – також дорожчі, як свідчить таблиця на фото, але подорожчання – не космічне. Так, тригодинний паспорт коштуватиме лише втричі дорожче, ніж 30-денний.

Чому ми такі повільні?

У Державній міграційній службі (ДМС) пояснюють, що в Україні при оформленні закордонного паспорта доводиться проводити чимало перевірок, які, по суті, нікому не потрібні.

"Зараз для видачі закордонного паспорта ми змушені перевіряти судимість, заборгованість за аліментами, заборону на виїзд за кордон. Ми пишемо звернення до міліції, чекаємо від них відповіді і т.д.

Хоча потім, при перетині кордону, прикордонна служба все одно проводить цю перевірку за своєю базою. Тож наша перевірка не має сенсу", – нарікає керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько.

За його словами, ДМС вже давно підготувала і подала на узгодження до причетних відомств проект змін до ст. 6 закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", який би зняв цю, по суті, безглузду перевірку.

"Ми сподіваємося, що Верховна рада незабаром ухвалить такий закон, і тоді з'явиться можливість скоротити час видачі паспорта за рахунок технічних процедур. Але наскільки він скоротиться, я поки не зможу сказати. Але точно не до таких коротких термінів, як у Молдові – у нас все ж країна більша", – поділився Сергій Гунько з "Європейською правдою".

Втім, його оптимізм щодо "швидкого часу" скасування "подвійної перевірки" – вельми сумнівний. За нашими даними, проект такого закону був підготовлений ДМС ще влітку 2014 року. Станом на 1 березня він не був зареєстрований у Раді – документ "застряг" на узгодженні в Кабміні.

Справи нещодавнього минулого

Втім, за бажання навіть з наявною "дивною" нормативною базою можна було б видавати паспорти швидше.

Набагато швидше!

Про це свідчить не лише закордонний, але і український досвід!  Наберіть в Google фразу "закордонний паспорт за один день у Києві", і ви побачите десятки туркомпаній, які надавали таку послугу ще донедавна. Сьогодні у всіх цих посередників заблокована опція видачі паспорта за день або за три дні, але ще близько двох років тому термінові документи оформлювалися без особливих проблем.

Звісно, комерційні посередники – не той досвід, до якого треба повертатися. Видача паспорта – робота держави, але вона повинно надавати цю послугу швидко і якісно. Нехай навіть з доплатою за швидкість.

А приклад посередників з недавнього минулого демонструє, що раніше така можливість була, і нинішній закон не був перешкодою.

Що ж змінилося відтоді?

Одна зі змін – новий паспорт. Ні, не нинішній, не біометричний. Йдеться про давніші зміни, закладені ще в той період, коли паспортну сферу контролював концерн ЄДАПС (який в ЗМІ не без підстав називають корупційним монстром паспортної системи).

Від головного лобіста ЄДАПС Василя Грицака (донедавна – заступника голови ДМС, а перед тим – народного депутата) ми багато разів чули про те, що концерн виготовляє документи з безпрецедентним рівнем захисту. Приміром, у закордонному паспорті з'явилася тверда полікарбонатна сторінка з прихованим фото власника паспорта.

Всі ці технологічні новинки довелося перейняти і поліграфкомбінату "Україна", коли друк документів перевели на його потужності.

Це, вочевидь, і є однією з причин дорожнечі українського документа. Як відомо, державний поліграфкомбінат визначив вартість біометричного паспорта на рівні 261 грн, що становило 15 євро на момент запуску виробництва. Тоді як для Молдови, де особливий рівень захисту відсутній, документи друкує фінський виробник за 6,5 євро

Виникає питання – чи потрібні нам, українцям, технологічні новинки, які здорожчують документ і збільшують час його виготовлення?

Адже у ЄС немає специфічних вимог до наявності тієї ж полікарбонатної сторінки. А тому молдовський і грузинський біопаспорти – технологічно дуже прості документи – вже затверджено з боку ЄС, а для громадян Молдови, нагадаємо ще раз, вже відкрито безвізовий режим.

Але в цій ситуації українці виявилися, по суті, в пастці. Ніхто не ризикне робити крок назад на шляху технологічного прогресу і знижувати рівень захисту паспорта. І навіть експерти з неурядового сектора не радять цього робити.

"Я думаю, що технологічний крок назад і повернення до паперової сторінки з персональними даними замість полікарбонатної – це хибна пропозиція. Такого кроку ніхто не зрозуміє", – заявив "Європейській правді" Олександр Сушко, експерт організації "Європа без бар'єрів".

Та все ж він визнає проблеми з нинішнім рівнем "терміновості" видачі паспорта. Проблему потрібно вирішувати. Але як – поки неясно.

"Потрібно шукати інше рішення (замість зниження рівня захисту паспорта)", – наголошує експерт.

На думку "Європейської правди", за пошуком цього рішення далеко ходити не треба. Потрібно лише налагодити якісну і ефективну роботу системи видачі біометричних паспортів.

У час інформаційних технологій не є проблемою в режимі "онлайн" передати з так званих "паспортних столів" на поліграфкомбінат "Україна" всі персональні дані, скан фото і відбитків пальців заявника з позначкою "терміново"; поставити терміновий паспорт на друк в першу чергу; і того ж дня, максимум – наступного – видати документ власнику, якщо той перебуває в Києві.

А якщо паспорт оформлювався в регіоні – до цього терміну можна додати максимум дві доби на транспортування.

І для цієї системи не потрібні капіталовкладення.

Потрібно лише почати працювати, як належить.

Категория: Юридические вопросы | Просмотров: 1304 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика