Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2014 » Октябрь » 1 » Пам’ятка для переселенців: як проголосувати на виборах
17:25
Пам’ятка для переселенців: як проголосувати на виборах

26 жовтня в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори.

За офіційними даними кількість тимчасових переселенців із зони проведення АТО на Сході України складає більше 200 000 осіб. Але більшість експертів вважають, що ця цифра є значно вищою, тому що багато переселенців не реєструються у відповідних державних структурах.

Що треба зробити переселенцю, щоб проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня:

1. Знайти орган ведення Державного реєстру виборців

Перше, що треба зробити — звернутись за місцем тимчасового проживання до органу ведення Державного реєстру виборців не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування (20 жовтня включно).

Зазвичай, він знаходиться у державній адміністрації або міській раді.

Інформацію про адресу Держреєстру можна знайти в інтернеті, або звернутися до довідки 109. Прийти до установи необхідно особисто разом із паспортом.

2. Написати заяву та надати підтверджуючі документи

В Держреєстрі потрібно скласти заяву по встановленій формі, в якій пояснити причину тимчасової зміни місця голосування.

До заяви необхідно додати документи, які підтверджують ваше мотивування. Це може бути довідка з ЖЕКу, в якій йдеться про те, що ви тимчасово проживаєте за певною адресою, або довідка з соціальної служби, де ви зареєструвалися.

У якості таких документів можуть використовуватися проїзні документи, які засвідчать ваші наміри перебувати 26 жовтня в певному населеному пункті. 

4. Переселенці зможуть проголосувати за місцем свого тимчасового перебування, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців.

За результатами розгляду заяви ви маєте отримати спеціальне посвідчення, яке підтверджує ваше право голосувати за місцем перебування. Обов’язково уточніть у працівників Держреєстру дату та час його отримання.

В посвідченні про тимчасову зміну місця голосування буде вказана адреса та номер виборчої дільниці, де ви будете голосувати. Орган ведення Державного реєстру внесе вас до списку виборців.

4. Прийти на дільницю в день голосування 26 жовтня

В день виборів на дільниці для голосування вам видадуть один бюлетень, в якому ви зможете проголосувати за певну політичну партію. Проголосувати переселенці зможуть лише в загальнодержавному окрузі.

"Річ у тому, що позачергові парламентські вибори проводяться за змішаною виборчою системою, згідно якої половина складу Верховної Ради (225 депутатів) обирається за пропорційною системою, а друга половина — за мажоритарною. В першому випадку виборці будуть голосувати за партії, а в другому — за кандидатів-мажоритарників, які висуваються у виборчих округах. За партії переселенці зможуть проголосувати будь-де, а за мажоритарників лише за місцем прописки", — пояснює Сергій Ткаченко, голова правління ДОО "Комітет виборців України".

"Всім переселенцям ми наполегливо рекомендуємо звертатися із заявами до органів ведення Державного реєстру виборців вже зараз. Чим раніше це буде зроблено, тим краще. По-перше, виборців, які бажають проголосувати за місцем тимчасового перебування дуже багато, тому ближче до дня виборів черги будуть суттєво збільшуватися. По-друге, якщо виборці-переселенці отримають посвідчення про тимчасову зміну місця голосування набагато раніше, аніж за п’ять днів до дня виборів, то це значно полегшить роботу працівників органів Держреєстру, які в цей період виконують великий об’єм роботи", — заявив Олександр Стельмах, керівник служби розпорядника Державного реєстру виборців.

Пам’ятка підготована експертами спільної моніторингової кампанії ДОО "Комітет виборців України" та Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області та представником служби Державного реєстру виборців.

Категория: Юридические вопросы | Просмотров: 846 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика