Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2014 » Март » 17 » Оплата працівнику часу перебування на зборах військовозобов’язаних
11:05
Оплата працівнику часу перебування на зборах військовозобов’язаних

Працівника підприємства викликали на збори військовозобов’язаних. Як нарахувати та відобразити в бухгалтерському обліку добові та середній заробіток за період зборів?

На сьогодні дане питання є доволі актуальним. Тож розглянемо нарахування зарплати та добових по черзі.

Нарахування середнього заробітку

Відповідно до частини 11 статті 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1993 № 2232-ХІІ за призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігається займана посада та середня зарплата.

Розрахунок середньої зарплати проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100, виходячи із заробітку за два останніх місяці.

Пунктом 11 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, затвердженої наказом Міноборони від 12.03.2007 № 80 (далі — Інструкція № 80), передбачено, що виплата середнього заробітку військовозобов’язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, де працюють призвані на збори. У подальшому такі витрати компенсують військові комісаріати.

Для отримання компенсації підприємство має подати до військкомату, у якому перебувають на обліку військовозобов’язані, рахунок. До нього потрібно додати відомості на виплату середньої зарплати, нарахованої військовозобов’язаним.

Особам, призваним на збори, виплачується заробітна плата за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом на збори, а також середня заробітна плата за перші півмісяця зборів.

За решту часу перебування на зборах виплата заробітної плати провадиться у звичайні строки, установлені на підприємстві, в установі чи організації, де працює військовозобов’язаний.

У бухгалтерському обліку нарахування зарплати відображають за дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» кредитом субрахунку 661 «Розрахунки за виплатами працівникам».

А суми сплаченого утриманого ЄСВ та ПДФО підприємство поверне. Такий висновок можна зробити із форми довідки, яку подає підприємство для відшкодування витрат до військкомату. Адже там зазначають суму нарахованої зарплати.

У бухобліку утримання відображають за загальними правилами: Д-т 661 — К-т 651, 641.

Після погашення заборгованості військкоматом слід зробити запис Д-т 301, 311 — К-т 372.

Нарахування добових

Виплату добових на період зборів передбачено пунктом 1 Інструкції № 80. Однак фінансовий тягар зі здійснення таких витрат лягає на плечі військових частин за місцем проведення зборів (п. 4 Інструкції № 80).

Тож підприємство нарахування та виплату добових у себе в обліку не відображає.

Категория: Консультации | Просмотров: 1498 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика