Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2015 » Март » 11 » Немає підтвердження реєстрації накладної - відсутнє право на податковий кредит
11:32
Немає підтвердження реєстрації накладної - відсутнє право на податковий кредит

Підприємство на запит в електронному вигляді в ЄРПН отримало повідомлення про факт реєстрації податкової накладної та саму накладну в електронному вигляді. Дата виписування -27.02.2015 р. Дата реєстрації в ЄРПН — 12.03.2015 р. (термін реєстрації не порушено). На момент отримання такої накладної підприємство уже подало декларацію з ПДВ за лютий. Чи буде помилкою включити таку накладну до декларації за березень?

Підставою для включення сум ПДВ до складу ПК є ПН, складена та зареєстрована в ЄРПН (абз. 2 п. 201.10 ПКУ). Згідно з абз. 14 п. 201.10 ПКУ, відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН або порушення порядку заповнення ПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до ПК. Аналогічна норма міститься в п. 198.6 ПКУ. Оскільки на момент подання декларації з ПДВ підприємство  не мало підтвердження реєстрації згаданої накладної в ЄРПН, то і включити таку ПН до податкового кредиту такий платник податку не мав права.

Крім того, ПКУ містить чітку норму щодо того, до якого звітного періоду відносять ПН, зареєстровані в ЄРПН із порушенням терміну реєстрації (у строк понад 15 днів з дня складання). Такі ПН відносять до ПК за той звітний податковий період, у якому накладна зареєстрована в ЄРПН, але не пізніше ніж через 180 календарних днів з дати складання ПН, а для платників ПДВ, що застосовують касовий метод, — не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунку платника податку (абз. 3 — 5 п. 198.6 ПКУ).

Щодо своєчасного зареєстрованих ПН в ЄРПН, то, згідно з листом ДФСУ від 17.02.2015 р. №5292/7/99-99-19-03-02-17, такі ПН включаються до складу податкового кредиту того звітного періоду, на який припадає дата їх складання. Водночас, на нашу думку, в ПКУ немає однозначно прописаної норми щодо своєчасного зареєстрованих ПН. Ґрунтуючись на правилі відображення ПК за несвоєчасно зареєстрованими ПН, можна зробити висновок, що ПН, зареєстровані в строк, відносять до податкового періоду, в якому складено ПН. Саме на такому логічному висновку базується і роз'яснення податківців. А на нашу думку, можливість включити своєчасно зареєстровану ПН у періоді, на який припадає дата її складання, є додатковим, а не винятковим правом платника податків. Оскільки норма чітко в ПКУ не прописана, то платник податку може скористатися таким правом в одному з вищезгаданих періодів. При цьому відповідальність згідно з абз. 2 п. 198.6 ПКУ не виникає: на момент перевірки суми, включені до складу ПК, підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Проте варто підкреслити, що роз'яснення податківців з цього питання не налаштовують на оптимізм. Тому попри те, що відповідно до пп. 4.1.4 ПКУ одним із принципів податкового законодавства України є презумпція правомірності рішень платника податків, у разі якщо норма закону допускає неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків, ми не радимо вести облік урозріз із рекомендаціями ДФС.

Отже, наша рекомендація підприємству: подати відкориговану декларацію з ПДВ за лютий з відміткою «нова звітна», якщо така ПН отримана до закінчення граничних термінів подання звітності з ПДВ, або подати УР до декларації з ПДВ за лютий, якщо така ПН отримана після закінчення граничних термінів подання звітності з ПДВ.

Олександра Олефіренко

Джерело:
«Дебет-Кредит»
Категория: Консультации | Просмотров: 1966 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика