Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Март » 17 » Компенсаційні виплати працівникам: нарахування та утримання ЄСВ
19:26
Компенсаційні виплати працівникам: нарахування та утримання ЄСВ
Чи потрібно нараховувати та утримувати ЄСВ при компенсації виплати працівникам за найм житла та вартість палива для власного автомобіля?

 ! Проводки по нарахуванню заробітної плати та утримань із неї можна прочитати тут: Проводки по нарахуванню заробітної плати

Приклад розрахунку і нарахування заробітної плати та утримань тут:  Приклад нарахування ЗП 

Базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, а також сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Це встановлено пунктом 1 частини першої статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VI.

Види виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат при нарахуванні ЄСВ, визначені Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5 (далі — Інструкція №5).

Згідно з підпунктом 2.3.4 Інструкції №5 виплати, що мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров'я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством), належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Постановою КМУ від 22.12.2010 №1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, у якому крім виплат, що не належать до фонду оплати праці згідно з нормами Інструкції №5, є інші виплати, на які не потрібно нараховувати ЄСВ. Однак у даному Переліку компенсаційні виплати працівникам за найм житла та вартість палива для власного автомобіля не зазначені як такі, на які не нараховується ЄСВ.

Також відповідні роз'яснення про нарахування та утримання ЄСВ на виплати працівнику щодо оплати найманого житла були надані Пенсійним фондом у листі від 08.11.2012 №26026/03-20.

Отже, на компенсаційні виплати працівникам, що мають індивідуальний характер, зокрема, за найм житла та вартість палива для власного автомобіля, потрібно нараховувати та утримувати ЄСВ.

Просмотров: 1985 | Добавил: Pantevg | Теги: ЕСВ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика