Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2014 » Май » 6 » Юридичний зміст поворотньої фінансової допомоги
14:25
Юридичний зміст поворотньої фінансової допомоги

Всі бухгалтера рано чи пізно стикаються з таким поняттям як поворотня фінансова допомога (далі по тексту - ПФД). І в першу чергу бухгалтера буде цікавити визначення дане в Податковому кодексі в пп. 14.1.257. 

Шукаючі аналоги в Цивільному кодексі найбіль близьким по духу буде визначення в ст. 1046 Позики. Але поняття Позики зустрічається і в ПКУ (пп. 14.1.267). Поняття дане в ЦКУ значно ширше податкового визначення і включає в себе ПФД, фінансові послуги, і передачу речей у тимчасове користування. А от в податковому обліці ці всі поняття трактуються окремо. Тож треба виходити із самої суті операції. Що ж буде відноситися до ПФД в податковому обліці. 

Ознаки ПФД:

  1. Об'єктом є винятково грошові кошти;
  2. Отриманні кошти повинні бути обов'язково повернуті;
  3. Допомога надається лише на безоплатній основі. І копійки не можна брати винагороди. Інакше таку операцію цілком можна вважати фінансовою послугою і на здійснення такої діяльності слід отримати ліцензію.

Отже перед тим як отримати або надати финансову допомогу слід скласти договір і обов'язково в письмовій формі. Але є і виняток, якщо ПФД надає допомогу і її розмір не перевищує 170 грн то договір можна і не укладати. Але такі випадки бувають дуже і дуже рідко :). 

Що треба обов'язково указати в договорі? А от що:

  • місце складання;
  • дату;
  • найменування сторін.

Також бажано вказати на якій системі оподаткування знаходяться сторони договору, саме від них буде залежати податкові наслідки операції. 

Основні розділи договору:

  1. Предмет договору - сума коштів зазначена цифрами и прописом:
  2. Умови надання - вказати, що допомога надається на безоплатній основі, у який термін має бути повернена допомога, та в я кий спосіб вона буде надаватись та повертатись (повністю або частинами; в касу чи на рахунок у банку);
  3. Строк повернення - договір може бути строковим чи безстроковим. Якщо строк не вказаний, то ПФД має бути повернена на протязі 30 днів від дня пред'явлення вимоги позикодавцем (ст. 1049 ЦКУ). Можемо порекомендувати все ж таки прописати строк повернення для більшої надійності, бо у податківців може бути своя думка з приводу цього;
  4. Порядок повернення;
  5. Відповідальність сторін та вирішення спорів;
  6. Строк дії договору і  інші положення;
  7. Реквізити та підписи сторін. Завіряти нотаріально не обов'язково, якщо цього не забажає будь яка зі сторін.

Документальне оформлення надходження або повернення ПФД у бухгалтера не повинно викликати проблем. РРО застосовувати не потрібно, тому що надання ПФД не належить до розрахункових операцій. 

Також слід пам'ятати про обмеження в 10000,00 грн готівкових розрахунків. Виняток - розрахунки зі звичайними фізичними особами. І пам'ятайте про ліміт каси.

 

Автор статті: експерт сайту Піскун А.Є

Google

Категория: Юридические вопросы | Просмотров: 1082 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика