Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Февраль » 4 » Як вносити записи в Розділ «витрати» книги обліку платника єдиного податку?
11:11
Як вносити записи в Розділ «витрати» книги обліку платника єдиного податку?

 Відповідно до пункту 296.1.2 Податкового кодексу платники єдиного податку третьої та п’ятої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.
   

   Форма книги обліку доходів та витрат для підприємців третьої та п’ятої групи затверджена Наказом Міністерства фінансів «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 №1637. Книга складається з двох розділів — доходи та витрати, які ніяким чином не пов’язані між собою.
   
   Згідно пункту 4 Наказу №1637 у книзі відображається фактично отримана сума доходів і фактично понесена сума витрат від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Згідно пункту 5 Наказу №1637 записи у книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) та понесено витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо.
   
   Як бачимо, Наказ №1637 прямо пов’язує понесення витрат з оплатою товарів, робіт чи послуг, виплатою заробітної плати чи сплатою ЄСВ до Пенсійного фонду. Тобто витрати на придбання палива треба відображати у книзі на дату фактичної сплати грошових коштів.
   
   Чи можна не вести Розділ «Витрати» книги обліку доходів та витрат платника єдиного податку? Адже Розділ «Витрати» ніяким чином не впливає на показник доходу, з якого має сплачуватися податок та на показники податкової декларації. Відповідь — ні, не можна. Вести розділ витрати вимагає Податковий кодекс. За неналежне ведення книги обліку доходів та витрат статтею 164-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 51 до 136 грн.
   

Просмотров: 811 | Добавил: Pantevg | Теги: Единый налог | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика