Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Декабрь » 18 » Як правильно сплатити податки з безповоротної фінансової допомоги
10:27
Як правильно сплатити податки з безповоротної фінансової допомоги

Згідно з Податковим кодексом безповоротна фінансова допомога - це сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів без вимоги про її повернення. До безповоротної фінансової допомоги також належить безоплатна передача товарів, робіт/послуг.

Розглянемо порядок оподаткування безповоротної фінансової допомоги.

Податок на прибуток

Для цілей оподаткування податком на прибуток відповідно до пункту 137.10 статті 137 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) суми безповоротної фінансової допомоги та безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) вважаються доходами у отримувача такої допомоги на дату їх фактичного отримання або на дату надходження коштів на банківський рахунок чи в касу платника податку. Такі доходи відображаються у складі інших доходів, крім випадків, коли операції з надання/отримання безповоротної фінансової допомоги проводяться між платником податку та його відокремленими підрозділами, які не мають статусу юридичної особи.

У випадку отримання безповоротної фінансової допомоги в іноземній валюті доходи перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату надходження коштів на банківський рахунок платника податку.

У постачальника безоплатно переданих товарів, робіт/послуг - платника податку на прибуток, незалежно від статусу отримувача, дохід від такої безоплатної передачі буде включатися до бази оподаткування податком на прибуток за звичайними цінами. При цьому він має право включити до витрат собівартість таких товарів, робіт/послуг (Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПС України від 05.07.2012 № 581).

Податок на додану вартість

Для цілей оподаткування податком на додану вартість операції з отримання безповоротної фінансової допомоги не підпадають під визначення операцій з постачання товарів/послуг, то відповідно до статті 185 ПКУ податок на такі операції не нараховується.

Що стосується безкоштовної передачі товарів, робіт/послуг, то для цілей оподаткування податком на додану вартість постачання без будь-якої компенсації має ті ж наслідки, що і звичайна поставка (підпункт 14.1.185 статті 14 ПКУ). Тобто у платника податку, який безкоштовно передає товари, роботи/послуги виникають податкові зобов'язання з ПДВ без права на податковий кредит, так як це будуть операції не пов’язані з господарською діяльністю платника податку.

Єдиний податок

Відповідно до статті 292 ПКУ суми отриманої безповоротної фінансової допомоги та безоплатно отриманих товарів, робіт/послуг включаються до складу доходів з метою оподаткування єдиним податком.

Податок на доходи фізичних осіб

Сума отриманої фізичною особою безповоротної фінансової допомоги та безкоштовно отриманих товарів, робіт/послуг, включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку (підпункт 164.2.17 статті 164 ПКУ).

При цьому, податковий агент (юридична особа або ФОП), який надає таку допомогу, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за рахунок фізичної особи за ставкою 15% або 17%.

Джерело: ГУ Міндоходів у Львівській області
Категория: Консультации | Просмотров: 944 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика