Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Февраль » 18 » Як добровільно фізособі припинити підприємницьку діяльність
09:26
Як добровільно фізособі припинити підприємницьку діяльність

На законодавчому рівні порядок реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців регулюється в основному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (нижче за текстом – Закон №755-IV), у якому зазначається: «Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.» (ч. 3 ст. 46 Закону №755-IV).

Отже, фізичній особі – підприємцю, що вирішила припинити свою діяльність, необхідно вчинити такі дії:

1. Подати державному реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем із зазначенням відомостей про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог. Державний реєстратор повідомляє про це органи статистики, Державної податкової служби, Пенсійного фонду та публікує оголошення у спеціалізованому засобі масової інформації.

2. Закрити рахунки, відкриті фізичною особою – підприємцем в установах банку, та отримати відповідні довідки.

3. У 3-денний термін з дати подання заяви реєстратору подати до органу Державної податкової служби, де вона перебуває на обліку, такі документи:

- заяву про зняття з обліку платника податків за формою №8-ОПП;

- оригінали документів, що видаються органами ДПС платникові податків (свідоцтва, патенти, довідки за формою №4-ОПП, інші довідки тощо) і підлягають поверненню до органів ДПС. У зв'язку з припиненням підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця органи Державної податкової служби та Пенсійного фонду проводять позапланову перевірку.

4. Отримати у Державній податковій службі довідку про відсутність заборгованості з податків, зборів (обов’язкових платежів) за формою №22-ОПП. Ця довідка дійсна протягом двох місяців.

5. Оформити у Пенсійному фонді довідку про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування.

6. По закінченні 2-місячного терміну з дати публікації у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про початок процедури припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем подати державному реєстратору такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням за формою №12;

- довідку відповідного органу Державної податкової служби про відсутність заборгованості з податків, зборів (обов'язкових платежів) за формою №22-ОПП;

- довідку відповідного органу Пенсійного фонду про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування.

При візиті до державного реєстратора фізична особа – підприємець обов’язково пред’являє паспорт.

Процедура не з важких, однак на практиці досить тривала. Проблеми в основному виникають при отриманні довідок в органах Державної податкової служби та Пенсійного фонду, інколи з незрозумілих причин. Тоді підприємець може скористатись своїм правом, передбаченим ч. 2 ст. 47 Закону №755-IV, і застосувати принцип мовчазної згоди, подавши державному реєстратору лише заповнену реєстраційну картку форми №12.

Такий принцип можна застосовувати не раніше ніж через 10 робочих днів з дня закінчення строку заявлення кредиторами своїх вимог, якщо фізичній особі у встановленому законом порядку органи Державної податкової служби та/або Пенсійного фонду не надають відповідних довідок про відсутність заборгованості або рішення про відмову у їх видаванні.

7. Завершальною дією є внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем. Дата внесення такого запису є датою державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем.

Фізична особа позбавляється статусу підприємця й отримує від державного реєстратора повідомлення про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Просмотров: 766 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика