Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Март » 21 » Прийняття працівників на роботу підприємців-єдинників
16:01
Прийняття працівників на роботу підприємців-єдинників

ФОП-єдинники у своїй діяльності можуть використовувати працю найманих працівників. Для кожної групи платників єдинного податку є обмеження по кількості людей, які в них можуть працювати. Наприклад, перша група взагалі не може використовувати найману працю, у третьої - не більше 20 працівників, а п'ята може наймати необмежену кількість осіб. При цьому за кожного працівника не потрібно платити єдинний податок, також не потрібно реєструвати робітників в оррганах ДПС, отримувати довідки та реєструвати на них Книги обліку. Єдинне за чим потрібно слідкувати є чисельність цих працівників, бо в разі перевищення граничної чисельності єдинник повинен перейти на загальну систему, що буде не дуже бажанно. Ще одними приємним моментом буде те, ща при розрахунку чисельності не потрібно враховувати тих працівників, які перебувають відпустці у зв'язку з вагітністю та догляду за дитиною. Тобто, якщо у єдинника є декретниця і на її місце взяли іншого працівника, то цю декретницю не враховують у загальній чисельності працівників.

Отже підприємець-єдинник вирішив найняти працівника. Для цього йому необхідно оформити з ним трудовий договір, форма якого розроблена і затверджена міністерством праці (Порядок №260 від 08.06.01 р.). Цей договір складений у трьох примірниках необхідно зареєструвати у державній служби зайнятості в тижневий строк з моменту допуску працівника до роботи. При цьому це можна зробити трьома різними способами:

1) Підприємець та найманий працівник їдуть разом до центру зайнятості і там реєструють договір. При цбому потрібні їхні паспорти, довіду про присвоєння ідентифікаційного номеру (далі - довідка про РНОК) і трудова книжка працівника.

2) Довірена особа підприємця та працівник - в такому випадку повинна бути наявна нотаріальна довіренність і паспорт довіреної особи.

3) Сам підприємець без працівника - тут буде потрібний нотаріально завірений трудовий договір.

Після подання всіх документів працівник служби зайнятості реєструє його в книзі реєстрації трудових договорів, присвоює йому номер і ставиться дата реєстрації. При цьому один екземпляр договору залишається в центрі зайнятості, один - залишається у підприємця, а один віддається працівнику.

Ось і все. Тепер працівник може працювати і приносити прибуток працедавцю.


Експерт сайту buhgalter24.at.ua Піскун А.Є.
Просмотров: 1537 | Добавил: Pantevg | Теги: Единый налог | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика