Бухгалтер24
Информационный бухгалтерский портал

Меню
Реклама
Счетчик
Главная » 2013 » Май » 11 » ФОП на загальній системі: Договір оренди автомобіля. Нюанси укладання договору і передачі автомобіля
08:42
ФОП на загальній системі: Договір оренди автомобіля. Нюанси укладання договору і передачі автомобіля
В Цивільному кодексі в ст.799 прописано, що договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Якщо стороною договору є фізична особа, то такий договір підлягаю нотаріальному посвідченню.

Право передання автомобіля в оренду (найм) має його власник чи особа, якій належать майнові права на автомобіль (про це написано в ст. 761 ЦКУ). Орендодавцем може бути особа, яка уповноважена на укладання такого договору. тобто та, яка діє на підставі довіреності, договору доручення тощо.

Право власності на автомобіль підтверджує свідоцтво про реєстрацію автомобіля (технічний паспорт). видане відповідними органами.

Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами. Реєстрацію автомобіля за ФОП нашим законодавством не передбачено, а тільки за фізичною особою.

Тож якщо підприємство вирішило орендувати автомобіль у приватного підприємця слід мати на увазі, що власником авто буде саме фізична особа, а не ФОП. Однак це не означає, що стороною договору не може бути ФОП. У ст. 319 та 320 ЦКУ прописано, що фізична особа може вільно розпоряджатися своїм майном і використовувати його у підприємницькій діяльності.

Що треба врахувати при укладанні договору? Які істотні умови, без яких договір може бути визнаний недійсним? А ось які:

  1. Об'єкт оренди;
  2. Строк, на який укладається договір оренди;
  3. Орендна плата з урахуванням індексації;
  4. Порядок використання амортизаційних відрахувань;
  5. Відновлення орендованого майна та порядок його повернення або викупу.

Відновна вартість - вартість відтворення об'єкта у ринкових умовах на дату оцінки, який за своїми ознаками може бути адекватною функціональною заміною об'єкта оцінки (без урахування зносу). Таку вартість можна визначити за допомогою незалежної експертної оцінки. Або можна скористатися середньоринковою вартістю, яка щокварталу оприлюднюється на сайті Мінекономрозвитку України.

Орендар самостійно здійснює використання орендованого майна і має право самостійно без згоди орендодавця укладати договори перевезення, та інші  договори відповідно до призначення автомобіля.

Орендар зобов'язаний підтримувати автомобіль у належному технічному стані і нести витрати, які пов'язані з його використанням.

В ст. 765 ЦКУ прописано, що орендодавець зобов'язаний передати орендареві автомобіль у користування негайно або в строк, встановлений договором оренди.

В ст. 767 ЦКУ зазначено, що орендодавець зобов'язаний:

  • Передати автомобіль у комплекті і стані, що відповідають умовам договору оренди;
  • Попередити орендаря про відомі йому особливі властивості або недоліки автомобіля.

Технічний стан автомобіля може засвідчуватись актом технічного огляду або актом автотоварознавчой експертизи.

Операції з передачі авто в оренду оформлюються Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ОЗ-1).


Автор: Пискун Антон

Google
Просмотров: 1805 | Добавил: Pantevg | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:










Сайт для бухгалтеров и начинающих предпринимателей © 2024
Яндекс.Метрика